IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beginnen met beleggen: Hoe dan?

De recente beurscorrectie is voor veel mensen reden om te beginnen met beleggen. Op lange termijn kan dit inderdaad een mooie kans bieden. Maar de vraag is: hoe pak je dat aan?

Het goede nieuws is: het is simpeler dan ooit. Een paar basisregels in acht nemen is genoeg, meent Nico Inberg van de IEX Beleggersdesk.

Waarom zou je eigenlijk beleggen?

Op korte termijn kan de beurs hard op en neer gaan, maar op langere termijn gaat deze omhoog. De beurs is tot nu toe elke crisis weer te boven gekomen.

Dat komt omdat de beurs is samengesteld uit bedrijven. Die bedrijven maken winst. Van die winst keren ze een deel uit aan de aandeelhouders (dividend), maar een deel wordt ook ingehouden en toegevoegd aan de reserves.  

Daarmee gaan ze nieuwe kansen benutten, investeren in groei of bestaande business uitbouwen. Omdat een gezond bedrijf jaarlijks winst maakt, stijgt de waarde elk jaar. En daar komt dan vaak nog de omzetgroei bij. 

Lees ook: Wat past beter bij mij: aandelen of ETF's?

Uiteraard zijn er bedrijven bij die het niet zo goed doen, maar als je in een index belegt, raak je deze vanzelf kwijt, stelt Inberg. Een aandelenindex heeft namelijk een zelfreinigend vermogen: slechte bedrijven verdwijnen op termijn en worden vervangen door succesvolle, snelgroeiende bedrijven. 

Ook dat is een reden voor een basisbelegger om in een index te beleggen: je participeert vanzelf in grote succesvolle bedrijven omdat die op een bepaald moment in de index worden opgenomen.

Paar basisregels 

Om op lange termijn vermogen op te bouwen zijn er een paar basisregels die je in gedachten moet houden:

  • Lage kosten
  • Spreiding 
  • Spreiding in de tijd

Lage kosten

Beginnende beleggers doen er verstandig aan om te beginnen met ETF's. Dat zijn indexfondsen die op dagelijkse basis verhandelbaar zijn op de beurs. Een ETF (Exchange Traded Fund), ook wel tracker genaamd, volgt de beweging van een bepaalde index.

De AEX-ETF bijvoorbeeld volgt de AEX-index, die is samengesteld uit 25 grote Nederlandse aandelen. Er zijn ETF's op allerlei indices, maar ook op sectoren, landen, regio's en grondstoffen. 

Bijkomend voordeel van zo'n ETF is dat vooral de ETF's op aandelenindices heel weinig kosten rekenen. Lage kosten betekent meer rendement voor de belegger. Vooral op langere termijn tikt dat behoorlijk aan. 

Spreiding

Om zo min mogelijk risico te lopen is spreiding belangrijk. Je kunt beter niet al je eieren in één mandje stoppen, maar verdelen over meerdere aandelen. Er zullen altijd bedrijven zijn die het in een bepaalde periode beter of slechter doen. Door een brede spreiding wordt een koersverlies van een slecht presterend bedrijf automatisch gecompenseerd door koerswinst van een bedrijf dat het beter doet.

Check ook: 7 tips om optimaal te spreiden als belegger

Met een ETF beleg je automatisch in 25 (AEX), 50 (Europese index) of zelfs meer dan 1000 aandelen (wereldindex). Je volgt dan gewoon de performance van de algemene index. Je hebt er bovendien geen omkijken naar, omdat je niet zelf de aandelen hoeft te selecteren: dit gebeurt automatisch.

Spreiding in de tijd

Het is niet aan te raden om alles in één keer in aandelen te investeren. Spreiding in de tijd is verstandig. Beleg bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag in een bepaalde ETF. Als de beurs wat hoger staat, koop je wat minder, maar als de beurs lager staat, kun je juist wat meer kopen.

Wanneer je meer ervaring krijgt in het beleggen en in het reilen en zeilen op de beurs, kom je vanzelf in aanraking met andere vormen van beleggen, zoals individuele aandelen, opties etcetera. 

In onderstaand filmpje legt Nico Inberg je uit hoe het precies werkt. 

Lees ook: Is dit is het juiste moment om aandelen te kopen?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›