IEXGeld

Dossiers

Profiel

Slim beleggen op een stijgende beurs: 5 tips

De beurzen lijken niet te stuiten. Hoe kun je profiteren van de rally?

De AEX-index is in maart met ruim 7% opgelopen en ook april goed begonnen. Op Wall Street vestigden de S&P 500 en de Dow Jones-index gisteravond nieuwe records.

Het optimisme wordt onder andere gevoed door de uitrol van vaccins tegen het coronavirus en de hoop dat de lockdowns daarmee hun langste tijd hebben gehad. Ook het omvangrijke steunpakket in de VS, de investeringsplannen in Amerikaanse infrastructuur en beter dan verwachte Amerikaanse banencijfers geven de beurs een duwtje in de rug.

Voor beleggers die deze hausse hebben gemist, maar verwachten dat de beurzen nog verder omhoog kunnen, heeft CNN Business onlangs enkele tips op een rij gezet waarmee je kunt profiteren van de aanhoudende rally.

1. Beleg elke maand

De markt is vaak grillig, maar dat betekent niet dat je je hierdoor van de wijs moet laten brengen. Veel beleggers investeren liever niet in een markt die bijna op recordhoogte staat, omdat ze bang zijn voor een klap en hopen dat ze hun favoriete aandelen op een later tijdstip goedkoper op de kop kunnen tikken.

Lees ook: Waarom gespreid inleggen een must is

Een probleem met anticiperen op een koersdaling is echter dat de markt niet te timen is. Zelfs de beste beleggingsexperts slagen hier niet in. Natuurlijk verlaag je je risico's door je geld van de markt te halen, maar wie lange tijd langs de zijlijn blijft staan als de beurs omhoog gaat, loopt veel rendement mis.

Een slimme manier om timingfouten te voorkomen is dollar-cost averaging. Hierbij beleg je elke week of maand op een vast tijdstip een bepaalde hoeveelheid geld in bepaalde aandelen of een beleggingsfonds, ongeacht wat de markt doet.

Je koopt dan soms duur en soms goedkoop, maar in elk geval beleg je. Hiermee demp je de risico's en omzeil je de onvoorspelbaarheid van de markt.

2. Kies voor indexfondsen

Hoewel techaandelen zoals Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (Google), Facebook en Tesla spectaculaire koersstijgingen achter de rug hebben, is het ook niet geheel zonder risico om in een aandeel te stappen dat al op een historisch hoog niveau staat. Er kan ruimte zijn om verder te stijgen, maar er is ook een kans dat het aandeel is overgewaardeerd.

Check ook: Zo bouw je een ETF-portefeuille op 

Om te voorkomen dat je door een verkeerde timing veel geld verliest, kun je overwegen om in een indexfonds te beleggen dat investeert in een 'mandje' aandelen dat een index vertegenwoordigt. Daarmee krijg je wel de populairste aandelen in portefeuille, maar spreid je tegelijkertijd het risico over over de bredere markt.

3. Gebruik de rally om je portefeuille te balanceren

De emoties kunnen sterk oplopen bij een hausse op de beurs. Veel beleggers hebben al snel last van ‘FOMO’ (Fear Of Missing Out), oftewel angst om de boot te missen.

Volgens CNN Business is een opleving van de beurs een uitgelezen moment om je financiële doelstellingen nog eens na te lopen en je portefeuille in evenwicht te brengen.

Lees ook: Je portefeuille herbalanceren: een must

Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van rally's door je blootstelling aan aandelen die aanzienlijk in koers zijn gestegen te verlagen (door een plukje aandelen met winst te verkopen) en je portefeuille weer aan te laten sluiten op je strategie en originele doelstelling.

4. Pas op voor overmoed

Verder is het verstandig om op te passen voor overmoed. Een valkuil waar veel beleggers in trappen is dat ze denken betere beleggers te zijn dan de experts, zodra ze een mooie koerswinst hebben behaald. Dat kan leiden tot ondoordachte beslissingen en rampzalige pogingen om de markt te timen.

Stel je daarom bescheiden op en laat je niet tijdens een rally verleiden om meer risico's te nemen dan verantwoord is.

5. Maak een plan... en houd eraan vast

Soms hebben beleggers pas door dat er een beurshausse aan de gang is als het te laat is. Daarom is het slim om je alvast voor te bereiden op de volgende opleving op de markten.

Breng nog eens in kaart wat je financiële doelstellingen zijn, hoe ver je al op weg bent om deze te halen en welke strategie je wil volgen om de eindstreep te bereiken. En bovenal: houd vast aan je plan en wijk er niet van af.

Check ook: Hoe selecteer ik de beste aandelen? Let op deze 7 cijfers

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit zijn de populairste aandelen bij Nederlandse beleggers

Techaandelen zijn favoriet en er wordt volop gehandeld in crypto-ETF's. Lees verder ›