IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe selecteer ik de beste aandelen? Let op deze 7 cijfers

De hele wereld ligt binnen handbereik van beleggers. Maar hoe vis je er tussen die duizenden aandelen de pareltjes uit? Zeven belangrijke cijfers om op te letten.

Vroeger was de keuze voor aandelenbeleggers beperkt. Verder dan een plukje 'olies', Unilever of wat Philips-aandelen ging het vaak niet. Maar inmiddels kun je handelen in duizenden aandelen, uit alle uithoeken van de wereld, en is over al die bedrijven ook een zee aan informatie beschikbaar.

Dat is natuurlijk prachtig, maar dat enorme aanbod maakt het ook lastiger om de juiste keuze te maken.

Omdat emotie een slechte raadgever is, kun je beter met een nuchtere blik kijken hoe het bedrijf er financieel voor staat en hoe de beurskoers zich daartoe verhoudt. De website US News somde onlangs zeven aspecten om op te letten bij de aandelenselectie.

1. Winst per aandeel

Een bedrijf dat de winst ziet oplopen, heeft natuurlijk een streepje voor. Een handige maatstaf hiervoor is de winst per aandeel, die weergeeft hoeveel winst een onderneming maakt per uitstaand aandeel.

Hoe hoger dit cijfer uitpakt, hoe beter dat natuurlijk is. Maar let ook op de winstontwikkeling op langere termijn. Bedrijven kunnen hun winst per aandeel namelijk tijdelijk een boost geven, door bijvoorbeeld bedrijfsonderdelen te verkopen of in de kosten te snijden. Dat geeft een vertekend beeld.

2. Omzet

Naast de winst is ook de omzetontwikkeling van belang. Groeibedrijven zoals Amazon.com en Netflix zien hun winst per aandeel nauwelijks aandikken, omdat ze de winst investeren om verder te kunnen groeien. Wat dichter bij huis maakte Just Eat Takeaway maakte deze week zelfs een jaarverlies bekend, terwijl de zaken juist heel goed gingen. De maaltijdbezorger heeft flink geïnvesteerd in verdere expansie, zoals de overname van het Amerikaanse Grubhub. Omdat de kosten voor de baat uitgaan, zijn rode cijfers niet altijd slecht nieuws voor beleggers.

Check ook: 5 tips van een fondsmanager die de beurs al jaren ruim verslaat

Omgekeerd zijn er ook bedrijven die een constante winstontwikkeling laten zien, terwijl de omzet steeds verder afkalft. Die aandelen wil je natuurlijk liever níet in portefeuille hebben. Kijk dus ook naar de omzetgroei.

3. PEG-ratio

Uiteraard wil je ook weten of een aandeel realistisch is geprijsd of eigenlijk te duur is. Een handige graadmeter hiervoor is de koers/winstverhouding (k/w), waarbij de beurskoers wordt gedeeld door de winst per aandeel. Dit cijfer geeft aan hoeveel aandeelhouders betalen voor één euro winst per aandeel. Als de k/w hoog is vergeleken met branchegenoten, ben je relatief duur uit als je het aandeel koopt.

Dit cijfer heeft echter één nadeel: het houdt geen rekening met de toekomstige groei, terwijl dat voor beleggers natuurlijk heel belangrijk is.

Daarom kun je eigenlijk beter kijken naar de zogeheten PEG-ratio, een afkorting van price earnings growth. Dit cijfer combineert de huidige beurskoers met de winst per aandeel en de toekomstige groei. Je kunt dit cijfer berekenen door de koers/winstverhouding te delen door de toekomstige omzetgroei voor de komende twaalf maanden.

Als een bedrijf juist gewaardeerd is, moet dit cijfer uitkomen op 1. Is het getal lager, dan is het aandeel ondergewaardeerd. Is het hoger dan 1, dan is het juist overgewaardeerd. En komt dit cijfer uit op 2, dan kun je beter met een grote boog om dit aandeel heen lopen.

Houd er wel rekening mee dat de PEG-ratio per definitie subjectief is, aangezien niemand de toekomst kan voorspellen.

4. Debt to equity-ratio

Het is natuurlijk mooi als een bedrijf flink groeit, maar check wel hoe deze groei wordt gefinancierd. Is dat met behulp van schuld, dan maakt dat een bedrijf kwetsbaar als de rente omhoog gaat, de kredietrating wordt verlaagd of de kredietmarkt opdroogt. 

Kijk daarom ook naar de debt to equity ratio, die de verhouding weergeeft tussen de totale schuld en het eigen vermogen van het bedrijf. Een ratio van minder dan 0,1 is volgens US News ideaal. Maar komt het uit boven de 0,5, dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen.

5. Prognose

Beleggers kijken graag vooruit. De beurskoersen zijn dan ook niet alleen gebaseerd op de huidige prestaties, maar ook op de marktverwachtingen.

Lees ook: Beleggen tijdens een bubbel: hier moet je op letten

Het is daarom verstandig om in het persbericht van de kwartaalcijfers te speuren naar de verwachtingen van het bedrijf voor de rest van het jaar en eventueel de jaren erna. Dit kan de verwachte omzet- en winstontwikkeling zijn, maar bijvoorbeeld ook voorspellingen voor de groei van het marktaandeel. Let er ook op of het bedrijf eerder uitgesproken verwachtingen bijstelt. Wordt de prognose getemperd, dan leidt dat vaak tot koersdruk. Maar wordt de outlook verhoogd, dan gaat de koers ook vaak noordwaarts, zoals vorige week gebeurde bij PostNL.

De markt reageert vaak ook sterker op de outlook dan op de gepresenteerde cijfers.

6. Analistenadviezen

Behalve de prognose van bedrijven is ook de visie van analisten van zakenbanken van belang. Zij leggen de cijfers onder een vergrootglas en vergelijken deze met die van concurrenten.

In analistenrapporten, zoals van de IEX Beleggersdesk, vind je vaak een schat aan informatie, zoals een prognose, een vergelijking van het bedrijf met concurrenten, het twaalfmaandskoersdoel en een advies (verkopen, houden of kopen).

Advies- en koersdoelverlagingen leiden vaak tot heftige koersreacties. Natuurlijk je kunnen analisten er weleens naast zitten, maar als je verschillende analistenrapporten naast elkaar legt krijg je wel een aardig beeld over een bedrijf.

7. Dividendrendement

Het rendement op een aandeel bestaat uit twee delen: eventuele koerswinst bij verkoop van het aandeel en uitgekeerd dividend. De koersen kunnen op dagbasis behoorlijk fluctueren, maar dividend vormt bij veel bedrijven een stabiele inkomstenbron.

In dit lijstje met selectiecriteria mag het dividendrendement dan ook niet ontbreken. Dit geeft de verhouding weer tussen het dividend dat op jaarbasis is uitgekeerd en de beurskoers.

Volwassen bedrijven keren meestal een vast percentage van de winst uit aan hun aandeelhouders. Het gemiddelde dividendrendement van aandelen uit de S&P 500 bedraagt ongeveer 2%. Een dividendrendement van meer dan 3% geldt als relatief hoog.

Hoger is overigens niet altijd beter. US News waarschuwt beleggers om voorzichtig te zijn met aandelen met een dividendrendement van meer dan 5%. Die zijn vaak niet houdbaar en dat maakt beleggers vaak argwanend. Bovendien moet je bedenken dat het hoge dividendrendement ook het gevolg kan zijn van een lagere beurskoers. Dit cijfer kan dus een vertekend beeld geven.

Lees ook: 5 tips van Warren Buffetts rechterhand

 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›