IEXGeld

Dossiers

Profiel

De 15 grootste veranderingen in je portemonnee in 2021

Nog even en we mogen 2020 afsluiten; een jaar dat volledig in het teken stond van de coronacrisis. Op dus naar 2021. Maar welke grote financiële veranderingen staan er eigenlijk voor jou op stapel? We lichten er 15 voor je uit.

De crisis zal voor velen van ons ook komend jaar voelbaar zijn. Daarnaast worden diverse maatregelen van kracht die een grote impact kunnen hebben op je financiën. Welke zullen het meest voelbaar zijn?

1. Eerst het zoet: lager tarief in eerste belastingschijf

Om met het goede nieuws te beginnen: het belastingtarief voor de eerste schijf van de inkomstenbelasting (voor inkomens tot 68.507 euro) wordt verlaagd van 37,35% naar 37,1%. Het tarief in de tweede schijf blijft ongewijzigd: 49,5%.

2. ... en hogere heffingskortingen

De meeste heffingskortingen, waaronder de algemene heffingskorting en de arbeidskorting, worden wederom verhoogd. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen.

Ook het kindgebonden budget gaat omhoog; vooral voor grote gezinnen, met minimaal drie kinderen.

3. Vrijstelling vermogensbelasting gaat omhoog

Ook voor kleine spaarders en beleggers is er meevaller: de vrijstelling voor de vermogensbelasting gaat omhoog. Heb je een vermogen tot 50.000 euro (of het dubbele bij fiscaal partnerschap), dan hoef je komend jaar geen vermogensbelasting meer te betalen. Nu ligt die grens nog op 30.846 euro.

Lees ook: Aangifte vermogensbelasting: 7 dure misverstanden

Daarnaast worden de tarieven aangepast. Dat pakt gunstig uit als je niet meer dan 220.000 euro (of 440.000 euro voor fiscaal partners) aan spaargeld en beleggingen hebt. Maar heb je een hoger vermogen, dan ga je helaas meer belasting betalen, omdat de tarieven in de hoogste twee schijven omhoog gaan.

Dit worden de tarieven:

  • De eerste 50.000 euro is vrijgesteld.
  • Over het vermogen tussen 50.000 en 100.000 euro betaal je 0,59% (nu nog 0,54%)
  • Het vermogen tussen 100.000 euro en 1 miljoen euro is belast met 1,40% (tegen 1,26% nu)
  • Voor elke euro daarboven moet je 1,76% betalen (nu nog 1,58%).

4. 1.000 euro extra belastingvrij schenken

Het bedrag dat je belastingvrij aan iemand anders mag schenken gaat komend jaar met 1.000 euro omhoog, vanwege de coronacrisis. Dat betekent dat ouders komend jaar 6.604 euro belastingvrij mogen schenken aan hun kind. Voor overige schenkingen geldt een vrijstelling van 3.244 euro per persoon.

5. NHG-grens gaat verder omhoog

Vanwege de stijging van de huizenprijzen gaat de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met 15.000 euro omhoog naar 325.000 euro. De premie die je voor zo'n lening moet betalen blijft gelijk (0,7% van de hypotheeksom).

6. Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters

Om het voor starters onder de 35 jaar eenvoudiger te maken om een woning te kopen, hoeft deze groep komend jaar geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Ook 35-minners die al een koophuis hebben en willen doorstromen naar een andere koopwoning kunnen gebruik maken van deze regeling. Omdat de overdrachtsbelasting nu nog 2% bedraagt, komt dat bij een huis van 200.000 euro neer op een meevaller van 4.000 euro.

Let wel op: vanaf 1 april geldt voor die vrijstelling een bovengrens van 400.000 euro.

7. ... maar hoger tarief voor beleggers op de woningmarkt

Koop je daarentegen een huis waarin je niet zelf gaat wonen - denk bijvoorbeeld aan een woning die je voor je kind koopt of die je wil gebruiken als vakantiehuis - dan moet je straks maar liefst 8% overdrachtsbelasting betalen. Voor een huis van 200.000 euro betekent dit een lastenverzwaring van 12.000 euro.

8. Nog meer zuur: Hypotheekrenteaftrek gaat verder omlaag

Het maximale percentage waartegen je de hypotheekrente mag aftrekken, gaat omlaag van 46% naar 43%. Daar merk je alleen wat van als je in de bovenste schijf van de inkomstenbelasting valt.

In ruil daarvoor gaat wel het eigenwoningforfait (een bijtelling voor de inkomstenbelasting) voor de meeste huizen omlaag van 0,60% naar 0,50% van de WOZ-waarde.

Huizenbezitters die hun hypotheek (bijna) volledig hebben afgelost gaan er netto wel op achteruit. Hun vrijstelling voor het eigenwoningforfait (ook wel bekend als de Wet Hillen) gaat verder omlaag, van 93,34% naar 90%.

9. Hogere lokale belastingen

Veel huiseigenaren vinden begin 2021 een gepeperde rekening van de gemeente in hun bus. Gemiddeld moet 820 euro worden afgetikt aan onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing, zo blijkt uit een representatieve steekproef van de Vereniging Eigen Huis onder 112 gemeenten. Dat is 4,1% meer dan dit jaar.

Lees ook: OZB in 2021 fors omhoog

De grootste tegenvaller is de afvalstoffenheffing: deze gaat met gemiddeld 7,5% omhoog. De OZB stijgt wat minder hard (met gemiddeld 3,2%), maar ook dat is ruim boven de inflatie.

10. Duurder energielabel 

De aanvraag voor een energielabel wordt komend jaar ook een stuk prijziger. Nu ben je vaak voor minder dan een tientje klaar. Dat wordt volgend jaar bijna 200 euro. Dat de rekening zo oploopt komt omdat je zo'n label na januari niet meer automatisch online kunt laten aanmaken, maar een energie-expert langs moet laten komen.

Een energielabel is verplicht als je je huis gaat verkopen.

11. Premie basisverzekering gaat verder omhoog

Volgens Zorgwijzer stijgen de premies voor de basisverzekering komend jaar met gemiddeld 4%. De basispolis kost gemiddeld 124,82 euro per maand. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste polis bedraagt meer dan 500 euro op jaarbasis. Probeer daarom, als je dat niet al hebt gedaan, nog voor de jaarwisseling een uurtje vrij te maken om verzekeringen te vergelijken, want je moet je verzekering voor 1 januari hebben opgezegd. In dit artikel lees je waar je zoal op kunt letten.

Lees ook: Zorgverzekering wordt duurder. 5 zaken om op te letten

Het eigen risico blijft net als dit jaar 385 euro.

12. Hogere bijtelling voor elektrische auto's

De bijtelling voor elektrische leaseauto’s gaat omhoog van 8 naar 12%. Lease je een auto die duurder is dan 40.000 euro, dan geldt over het bedrag boven die grens een bijtelling van 22%.

Voor overige auto's blijft de bijtelling gelijk aan dit jaar: 22% van de cataloguswaarde.

13. Duurdere vliegtickets

Vliegtickets worden komend jaar waarschijnlijk een stuk duurder. Dat ligt niet alleen aan de coronacrisis, maar ook aan een vliegtaks die wordt ingevoerd voor vliegtuigen die vanaf een Nederlands vliegveld opstijgen. Deze bedraagt 7,845 per persoon per vlucht.

14. Flink wat zuur voor ondernemers: mes in aftrekposten

Voor ondernemers vormt de zelfstandigenaftrek een interessante aftrekpost. Maar deze wordt komend jaar verder afgebouwd, van 7.030 euro naar 6.670 euro. Ook wordt de maximale aftrek voor diverse aftrekposten voor ondernemers versneld afgebouwd van 46% naar 43%. Denk bijvoorbeeld aan de MKB-winstvrijstelling en de ondernemersaftrek.

15. Minder aftrek partneralimentatie

Een vergelijkbare versobering geldt voor de partneralimentatie: ook hiervoor wordt de maximale aftrek verlaagd van 46% naar 43%, waardoor je onder de streep minder overhoudt.

Check nog snel: 10 geldzaken die je nog vóór 2021 moet regelen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›