IEXGeld

Dossiers

Profiel

OZB in 2021 fors omhoog

Huiseigenaren vinden komend jaar een gepeperde rekening van de gemeente in hun bus. Gemiddeld moet 820 euro worden afgetikt aan onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing, zo blijkt uit een representatieve steekproef van de Vereniging Eigen Huis onder 112 gemeenten. Dat is 4,1% meer dan dit jaar.

De grootste tegenvaller is de afvalstoffenheffing. Deze gaat met gemiddeld 7,5% omhoog. De OZB stijgt wat minder hard, met gemiddeld 3,2%, maar ook dat is ruim boven de inflatie.

OZB

De verschillen tussen gemeenten zijn groot. In negen gemeenten gaat de OZB met meer dan 10% omhoog; in Bergen op Zoom zelfs met 27,3%. Ook huiseigenaren in Hellevoetsluis en Middelburg zien het bedrag op hun nota met meer dan 20% stijgen.

Daarentegen zijn er 16 gemeenten die het mes zetten in de OZB. Hiervan is de daling het grootst in Beverwijk: 5,7%.

De verhoging van de OZB is geen grote verrassing. De Vereniging Eigen Huis startte in oktober een petitie om dit te voorkomen. De belangenvereniging vreesde dat gemeenten tekorten op hun begroting - vanwege de coronacrisis en oplopende tekorten op de budgetten voor onder andere de jeugd- en ouderenzorg - eenzijdig zouden afwentelen op huiseigenaren. De handtekeningenactie is door ruim 135.000 mensen ondertekend.

Lees ook: Vereniging Eigen Huis start petitie tegen OZB-verhogingen

Afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing zit al een tijdje flink in de lift. Dit jaar betaalt een huishouden gemiddeld 9,6% meer en komend jaar komt daar dus nog eens 7,6% bovenop.

In ruim een derde van de gemeenten stijgt de afvalstoffenheffing zelfs met dubbele cijfers. Uitschieters zijn Oss, waar de afvalstoffenheffing met ruim 38% wordt verhoogd. Hierna volgen Urk en Bunschoten, met prijsstijgingen van 30% of meer.

De Vereniging Eigen Huis schrijft dit vooral toe aan het hogere belastingtarief dat gemeenten moeten betalen om restafval te storten en te laten verbranden. Vorig jaar steeg deze belasting van 13 naar 31 euro per ton afval. Het kabinet wil met deze belastingverhoging bevorderen dat meer afval wordt gerecycled.

Veel gemeenten berekenen deze kostenstijging door aan de inwoners. Maar er zijn ook enkele gemeenten die de afvalstoffenheffing juist verlagen. Hiervan gaan Arnhem (-20%) en Midden-Drenthe (-12,6%) aan kop.

Hier zijn de lasten het hoogst

Het maakt nogal uit in welke gemeente je woont. Van de onderzochte gemeenten zijn de woonlasten het laagst in 's-Hertogenbosch en het hoogst in Beemster. Het prijsverschil is maar liefst 412,07 euro.In vier gemeenten moeten gezinnen meer dan 1000 euro betalen aan gemeentelijke woonlasten:

  • Beemster: 1.036,11 euro
  • Albrandswaard: 1.030,52 euro
  • Krimpen aan den IJssel: 1.005,32 euro
  • Westvoorne: 1.005,11 euro

... en hier het laagst

In slechts zeven gemeenten blijft de rekening onder de 700 euro:

  • Bunschoten (698,37 euro)
  • Midden-Drenthe (697,31 euro)
  • Meppel (686,36 euro)
  • Aalten (668,01 euro)
  • Rijssen-Holten (635,15 euro)
  • Nijkerk (624,77 euro) en
  • 's-Hertogenbosch (623,93 euro)

In het overzicht zijn de drie grootste steden (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) niet meegenomen.

Hoeveel moet ik straks betalen?

Benieuwd naar de woonlasten voor jou komend jaar? Dat kun je checken op dit overzicht dat de Vereniging Eigen Huis heeft opgesteld.

Check ook: WOZ-waarde te hoog? Zo maak je met succes bezwaar

 

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›