IEXGeld

Dossiers

Profiel

6 tips om te beleggen op een wilde beurs

De beurs is al een tijdje heen en weer aan het jojo-en. Hoe moet je daar als belegger mee omgaan? En welke fouten liggen op de loer?

Na de forse klappen aan het begin van dit jaar en het indrukwekkende herstel dat hierop volgde, hebben de beurzen moeite om richting te bepalen. Vermogensbeheerder Capital Group zette een aantal misverstanden en beleggingsfouten op een rij.

1. Expansies duren veel langer dan correcties

Een bearmarket lijkt soms eindeloos te duren, maar als we kijken naar de historische rendementen van de S&P 500-index (een belangrijke Amerikaanse beursgraadmeter), dan blijkt dat expansies doorgaans veel langer duren dan berenmarkten. In de Verende Staten hebben bear markets sinds 1950 gemiddeld zo'n 14 maanden in beslag genomen, terwijl de gemiddelde bull market meer dan vijf keer zo lang duurde: maar liefst 72 maanden (ofwel zes jaar).

Het verschil in rendement was bovendien net zo groot. In de gemiddelde bull markt liep de S&P 500 op met circa 279%, terwijl deze tijdens de kortere bearmarket met zo'n 33% kelderde.

Lees ook: Hoe herstel je van een fors koersverlies?

Maar de weg omhoog is zelden een rechte lijn, zo waarschuwt Capital Group. Gedurende die periode worden beleggers vaak geconfronteerd met forse tussentijdse koersschommelingen en de paniekerige krantenkoppen die daarmee gepaard gaan. Maar geduld wordt wel beloond.

2. Na scherpe correcties herstellen de markten relatief snel

Bij elk van de 18 grootste dalingen van de S&P 500 sinds 1929 (de Grote Depressie) stond de S&P 500 vijf jaar later weer op het droge. De rendementen over die periodes bedroegen gemiddeld meer dan 18% per jaar.

De koersen veerden vaak het hardst op vlak na een forse koersdaling. De les die je hieruit kunt trekken is dat je beter stil kunt blijven zitten als je wordt geschoren. Anders loop je een mogelijk herstel mis. Wel moet je natuurlijk in je achterhoofd houden dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

3. Sommige megabedrijven zijn opgericht in economisch moeilijke tijden

Fastfoodreus McDonald's werd opgericht in 1948, toen de VS nog zijn wonden van de Tweede Wereldoorlog aan het likken was. Supermarktketen Walmart zag het levenslicht tijdens de 'flashcrash' van 1962, toen de S&P 500 met 27% kelderde. En Microsoft en Starbucks ontstonden tijdens een lange periode van stagflatie, in de jaren zeventig, toen de VS werd getroffen door twee recessies en een van de grootste bear markets uit de Amerikaanse geschiedenis. Niet lang daarna ontstond in de garage van Steve Jobs het bedrijf Apple.

Hieronder zie je een overzicht van de oprichting van enkele Amerikaanse multinationals:


(Klik op de grafiek voor een vergrote versie)

Wie denkt dat alles op zijn gat ligt tijdens economische malaise of een neergaande beurs, heeft het mis. Sterke bedrijven vinden altijd wel een manier om te overleven en sommige gedijen zelfs in moeilijke economische omstandigheden. En juist daar liggen kansen voor beleggers. Want bedrijven die in staat zijn om zich aan te passen en te groeien als het tegenzit, zijn mogelijke groeiparels voor de langere termijn.

4. Het heeft geen zin om te proberen de markten te timen

Wie al zijn aandelen verkoopt tijdens een recessie, loopt het risico om op het verkeerde moment weer in te stappen, en zo een groot deel van het beursherstel te missen. Had je bijvoorbeeld steeds langs de zijlijn gestaan tijdens de tien beste dagen van het beursherstel op de S&P 500 tussen 1 januari 2010 en 31 december 2019, dan had je een rendement van 33% misgelopen. Dat verschil loopt verder op naarmate je meer van die goede beursdagen mist.

Een slimme manier om timingfouten te voorkomen is door periodiek (bijvoorbeeld maandelijks of elk kwartaal) een vast bedrag in te leggen. Daalt de beurs, dan kun je voor dat bedrag meer aandelen kopen dan wanneer de beurs in de lift zit. Die extra aandelen kunnen je portefeuille een extra boost geven.

5. Laat je niet ontmoedigen door negatieve krantenkoppen

Volgens Capital Group duiken grote beleggingskansen vaak op wanneer beleggers zich het meest pessimistisch voelen. Periodes van grote onzekerheid - zoals nu - zijn bepaald niet uniek, maar door de jaren heen hebben de aandelenmarkten altijd veerkracht getoond.

Zo boekte de S&P 500-index in de tien jaar na de aanval op Pearl Harbour in 1941 een gemiddeld jaarlijks rendement van maar liefst 16,2%. En wie herinnert zich nog 'Zwarte maandag': 19 oktober 1987, toen de beurzen wereldwijd met dik 20% kelderden? In de tien jaar erna steeg de S&P 500 met gemiddeld 18,9% per jaar. Ook na de val van Lehman Brothers in 2008 klom de index jarenlang op met dubbele cijfers: gemiddeld 11,7%, om precies te zijn.

6. Focus je niet teveel op de korte termijn

De volatiliteit van de markt is vooral ongemakkelijk voor wie naar de ups en downs op de korte termijn kijkt. Maar neem je een langere tijdshorizon, dan ziet het plaatje er een stuk zonniger uit. Een langetermijnvisie vlakt de schommelingen op de korte termijn af en laat het beeld van een groeiende portefeuille duidelijker zien:

Zo'n focus op de langere termijn is niet alleen beter voor je nachtrust, maar je krijgt ook een veel reëler beeld in hoeverre je beleggingsdoelen in zicht komen.

Lees ook: Dit zijn de beste coronaproof aandelen op het Damrak

 

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Fors herstel Chinese techaandelen: tijd om in te stappen?

Beleggers durven weer vaker naar Chinese aandelen te kijken. Is dat vers... Lees verder ›