IEXGeld

Dossiers

Profiel

De 5 grootste beleggingsblunders van dit moment

Het grootste gevaar voor beleggers zijn ze vaak zelf. Dit zijn de meest voorkomende fouten die beleggers in de huidige grillige markt maken.

Er is niets dat het vermogen van een belegger om rationele beslissingen te nemen meer op de proef stelt dan sterke schommelingen op de beurs. Veel beleggers gaan de mist in omdat ze zich laten leiden door hun emoties, merken beleggingsexperts. Een van de fouten die vaak wordt gemaakt is dat beleggers de neiging hebben om te extrapoleren, zei Dave Goodsell, uitvoerend directeur van het Natixis Center for Investor Insight, onlangs tegen het Amerikaanse CNBC. “Ze denken dat als aandelen stijgen, ze zullen blijven stijgen. En als ze dalen, ze zullen blijven dalen."

De Amerikaanse vermogensbeheerder Natixis Investment Managers vroeg onlangs aan 300 Amerikaanse vermogensbeheerders, beleggingsadviseurs en financiële planners, naar de meest voorkomende blunders die beleggers maken. Daar rolde het onderstaande lijstje uit.

1. Paniekverkopen

In paniek aandelen verkopen als de koers onderuit glijdt, komt vaak voor. Maar liefst 93% van de ondervraagden in de Natixis-enquête noemde deze beleggingsfout. Paniekverkopen kunnen beleggers veel geld kosten, meent Goodsell. “Stel dat de markt 10% daalt en je in paniek naar de nooduitgang rent, dan lijd je een gegarandeerd verlies van 10%."

Check ook: 6 tips om te beleggen op een wilde beurs

Dat we soms worden overmand door emoties is heel normaal. Maar juist op die momenten is het zaak om gefocust te blijven op de langetermijndoelstellingen, zo adviseert Goodsell.

2. Onnauwkeurig beeld van risicotolerantie

Bijna de helft (45%) van de ondervraagden zei dat het niet herkennen van de eigen risicotolerantie een probleem is voor veel beleggers. Dit fenomeen verklaart bijvoorbeeld de hierboven beschreven paniekverkoop.

Om je risicotolerantie te bepalen, moet je zichzelf twee vragen stellen.

  • Hoe goed kun je de onvermijdelijke ups en downs in de aandelenmarkt verdragen?
  • Hoe lang duurt het voordat je het geld nodig heeft?

Over het algemeen geldt: hoe langer de tijdshorizon, hoe meer je het je kunt veroorloven om agressief in aandelen te beleggen en perioden van forse koersschommelingen uit te zitten.

Maar er zit ook nog een emotionele kant aan beleggen: de vraag of je slapeloze nachten krijgt als de waarde van je portefeuille daalt. Volgens Goodsell is de uitdaging voor beleggers om logische beslissingen te nemen en zich niet teveel te laten leiden door hun emoties. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

3. De markt proberen te timen

De helft van de ondervraagde adviseurs zei dat veel beleggers zich vergissen doordat ze proberen om de markt te timen.

In de ideale situatie stap je op een laag punt in en verkoopje de stukken als de koers een stuk hoger staat. Dit betekent dat je moet voorspellen wat de markt gaat doen en juist hier gaat het vaak mis, waarschuwt Goodsell. "Veel beleggers zijn bang om de boot te missen als een aandeel in de lift zit en stappen er dan vol in. Vervolgens gaat de markt omlaag en verkopen ze hun aandelen weer, met alle gevolgen van dien."

Lees ook: Hoe herstel je van een fors koersverlies?

Beleggers doen er volgens Goodsell beter aan vast te houden aan hun langetermijnstrategie. Hij bedoelt daarmee: aandelen kopen en deze vervolgens langere tijd op de plank laten liggen. Deze strategie staat ook wel bekend als ‘buy and hold’.

4. Onrealistische rendementsverwachtingen

Veel adviseurs in het onderzoek (43%) gaven aan dat beleggers in hun ogen veel te hoge verwachtingen hebben van hun rendement. In de Natixis-enquête van vorig jaar zeiden beleggers dat ze op de lange termijn een gemiddeld jaarlijks rendement van 10,9% bovenop de inflatie verwachtten. Maar volgens de adviseurs komt een rendement van 6,7% meer overeen met de realiteit.

5. Te veel risico nemen in de hoop op een hoger rendement

De lage rente kan beleggers die op zoek zijn naar stabiele inkomsten - bijvoorbeeld uit obligaties - lokken naar hoger renderende beleggingen.

Maar volgens een kwart van de ondervraagde adviseurs moeten beleggers zich niet te veel blindstaren op het rendement. Want risico en rendement gaan doorgaans hand in hand: hoe hoger het potentiële rendement is, hoe meer risico je loopt.

Lees ook: 3 belangrijke lessen van Buffett voor beleggen in een recessie

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›