IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Beeld: iStock

Analisten zijn positief over opkomende markten, vanwege de verwachting dat centrale banken wereldwijd de rentes gaan verlagen. 

In het afgelopen jaar deed de MSCI Emerging Markets-index het niet al te best met een winst van 5%. Dat is beduidend minder dan de winst voor de S&P 500 van 26% of die van de AEX van circa 12%. Vooral het tegenvallende herstel van de Chinese economie en de teleurstellende verwachtingen zorgden ervoor dat beleggers er weinig voor voelden om te beleggen in opkomende markten. 

Beurzen buiten China deden het wat beter. Zo steeg de iShares MSCI Emerging Markets ex China-ETF dit jaar met 15%, mede dankzij sterke prestaties van Indiase, Braziliaanse en Mexicaanse aandelen. 

Analisten verwachten dat de koerswinsten van afgelopen jaar nog maar het begin zijn. Een aanjager voor opkomende markten zijn de voorziene renteverlagingen door centrale banken. Veel landen voelen bewegingen in de rentes direct, omdat zij doorgaans veel schulden hebben en afhankelijk zijn van buitenlandse financiering. 

Door de hogere rentes zijn beleggers geneigd om in minder risicovolle beleggingen te stappen en dan worden opkomende markten vaak niet meegenomen. Vaak wordt er juist kapitaal uit opkomende markten gehaald, wat leidt tot minder investeringen, consumptie en groei in deze landen. Het tegenovergestelde gebeurt als de rentes weer dalen. 

Minder afhankelijk van China

Volgens fondsbeheerder Michael Kass van het Baron Emerging Markets-fonds, kan de Amerikaanse dollar verder verzwakken met het oog op de aanstaande renteverlagingen en dat kan een ommekeer betekenen voor landen als Mexico en Brazilië. Een zwakkere dollar is historisch gezien positief voor opkomende landen, omdat de schuldenlast, die vaak in dollars uitstaat, minder hoog wordt.

Diverse opkomende landen trokken afgelopen jaar al de aandacht van investeerders. Veel bedrijven vestigen zich in Mexico in een poging minder afhankelijk te worden van de aanvoerlijn naar China. Brazilië profiteert intussen van een gestegen olieproductie, naast een hogere vraag naar agricultuur en andere alternatieve energiebronnen in het licht van de oorlog in Oekraïne. 

Aanjagers

De iShares Latin America 40 ETF steeg in het afgelopen jaar al met 34%, maar volgens experts zitten er nog steeds niet veel beleggers in opkomende markten. Bovendien zijn de waarderingen laag. De MSCI EM Latin America-index wordt verhandeld tegen slechts 9 keer de verwachte winst. Renteverlagingen kunnen aandelen in opkomende markten dan ook een flinke boost geven.

“Met een afnemende inflatie is de kans op lagere rentes groot”, zo stelde Louis-Vincent Gave van Gavekal Research in een rapport. “Er zijn weinig aanjagers voor de aandelenmarkt die zo groot zijn als de combinatie van een degelijke economische groei en dalende rentes.”

Lees ook: 10 redenen waarom Buffett zo succesvol is

Gerelateerde Tools