IEXGeld

Dossiers

Profiel

Moet je vrezen voor de techbubbel?

De techsector is dit jaar het beste jongetje van de klas. Beleggers in techaandelen hebben weinig te klagen na maanden van ongekende koerswinsten, al komen er wel wat scheurtjes in het optimistische sentiment.

In de afgelopen weken bleek het koersverloop van techaandelen nogal grillig. Op sommige dagen kon er met recht gesproken worden van een verkoopgolf. In de markt wordt gevreesd dat de koersen van techbedrijven te ver zijn doorgeschoten en dat de hoge waarderingen niet houdbaar zijn. Sommige deskundigen waarschuwen voor een techbubbel die ieder moment kan knappen. Moeten we echt vrezen voor zo’n bubbel? 

Nog steeds interesse

Zelfs met de verliezen van de afgelopen weken, staat de Nasdaq Composite nog steeds 22% hoger dan begin dit jaar, ondanks dat we nog midden in de coronapandemie zitten. Ten opzichte van het dieptepunt in maart staat de techindex zelfs 59% hoger.

Lees ook: Is dit een goed moment om in aandelen te beleggen?

Cloudbedrijf Snowflake, met aan het roer de Nederlander Frank Slootman, zag afgelopen week nog enorme interesse in de beursgang van de onderneming. De koers steeg in één dag met maar liefst 112%. Het lijkt er dus wel degelijk op dat er vanuit beleggers nog steeds interesse is voor techaandelen. 

Geen zeepbel

Volgens strategen van Credit Suisse is er geen sprake van een techbubbel. Tijdens een zeepbel ligt de koers-winstverhouding doorgaans tussen 45 tot 72 keer de winst, terwijl de gemiddelde verhouding bij de Nasdaq nu 37 keer de winst bedraagt. Bovendien liggen de verwachtingen voor de omzetgroei in lijn met de bredere trends, bijvoorbeeld de sterke groei van het aantal thuiswerkers, aldus Credit Suisse. 

... maar wel verhoogde risico’s

Toch erkennen de strategen wel degelijk dat er risico’s kleven aan beleggen in techaandelen. Vooral aandelen van softwarebedrijven zijn flink opgelopen en in deze sector is de koers-omzetverhouding erg hoog. De vijf grootste softwarebedrijven maken 26% van de totale marktkapitalisatie uit en dat is historisch gezien erg hoog.

Een ander risico is dat een vaccin tegen het coronavirus een boost zal geven aan sectoren die erg getroffen zijn door de pandemie, zoals financials, vastgoed en de reissector. Beleggers laten in zo’n situatie techaandelen  mogelijk links liggen, aldus de strategen van de Zwitserse zakenbank. 

Dan is er nog de regulering: veel techbedrijven hebben nu vrij spel en hun macht reikt ver. Daar komt steeds meer kritiek op. Vooral het feit dat deze ondernemingen nauwelijks belasting afdragen schiet bij velen in het verkeerde keelgat.

In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ligt een voorstel om de omzet van techbedrijven zwaarder te belasten. Een belastingtarief van 4% zou 20% van hun winsten afsnoepen, aldus Credit Suisse. Bij Amazon zou het zelfs kunnen gaan om de helft van de winst. 

Zorg voor spreiding en wees kritisch

Volgens Credit Suisse hoeven beleggers dus niet te vrezen voor een techbubbel, maar kleven er wel degelijk risico’s aan beleggen in de sector. Daarom is spreiding belangrijk, evenals een kritische blik bij het selecteren van aandelen.

Welke aandelen?

Credit Suisse ziet Microsoft als favoriet softwarebedrijf, mede vanwege het rendement op de vrije kasstroom.

Softwarebedrijven hebben volgens de Zwitserse zakenbank ook een wat defensiever karakter dan de meeste techondernemingen, omdat veel bedrijven de kosten willen verlagen door de activiteiten zoveel mogelijk te automatiseren. Daar profiteren softwarebedrijven van, zo is de gedachte.

Op het gebied van de halfgeleiderindustrie is Credit Suisse onverminderd te spreken over ASML en Taiwan Semiconductor Manufacturing. Deze bedrijven hebben inmiddels een monopoliepositie gecreëerd, aldus Credit Suisse.

Lees ook: 3 belangrijke lessen van Buffett voor beleggen in een recessie

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›