IEXGeld

Dossiers

Profiel

Is dit is het juiste moment om aandelen te kopen?

Wanneer is het juiste moment om (weer) in te stappen? Die vraag houdt beleggers bezig na de forse uitverkoop op de beurzen, van de afgelopen weken.

Beleggers maken momenteel wilde achtbaanritten. Forse koersstijgingen en -dalingen wisselen elkaar af. Wie instapt op de bodem, is natuurlijk spekkoper. Maar helaas kan niemand voorspellen waar dat laagste punt precies ligt, omdat er nog veel onzekerheden zijn over de ontwikkeling van de corona-epidemie en de oliemarkt.

Michael Batnick, hoofd onderzoek bij Ritholtz Wealth Management, plaatste in een blog op The Irrelevant Investor enkele koersgrafieken van de Dow Jones-index waarop eerdere beursdips zijn te zien. Met een rode cirkel heeft hij de bodem gemarkeerd.

Bijvoorbeeld de crisis van begin jaren dertig van de vorige eeuw:

En in de jaren zeventig:

De beurskrach van 1987:

En de dip in 2002:

De beste manier om het risico te verkleinen dat je verkeerd gokt, is door gespreid in te leggen; bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag. Wie dat niet ziet zitten, maar ook huiverig is om vol in aandelen te stappen, kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om het beleggingspotje op te knippen in vier delen en elke eerste woensdag van de maand een deel in te leggen. Ook kun je besluiten om niet je volledige vermogen in aandelen te beleggen, maar slechts een deel.

Check ook: Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

Alles is goed, zolang je maar belegt, aldus Batnick. Want zoals uit de onderstaande lange-termijngrafiek blijkt, hebben berenmarkten één ding gemeen: ze zijn elke crisis weer teboven gekomen:

"Twee wereldoorlogen, periodes van inflatie en deflatie, recessies, financiële paniek... De beurzen zijn sterker uit elke crisis gekomen en dat zal nu ook gebeuren", voorspelt Batnick. "Zo'n beurscrisis doet enorm veel pijn, maar we slaan ons er wel doorheen."

Daarom is zijn motto: het maakt niet uit waneer je het best kunt instappen, maar alleen dát je instapt. In welke fase we van de berenmarkt zitten en hoe lang dit duurt, weten we niet. Maar iedereen die heeft belegd in moeilijke beurstijden is daar tot nu toe voor beloond.

Lees ook: Wat is een berenmarkt en hoelang duurt die?

 

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Moet je vrezen voor de techbubbel?

Het koersverloop van techaandelen wordt steeds grilliger. Gaat de bubbel... Lees verder ›