IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe moet je beleggen tijdens de coronacrisis? 7 tips van experts

De coronacrisis zorgt ook voor beleggers voor veel onzekerheid. Wat kun je het best doen? 7 tips van experts.

De coronapandemie zorgt voor veel onzekerheid. Als de financiële markten ergens een hekel aan hebben, dan is het wel daaraan. Wat de zaak nog extra gecompliceerd maakt is dat economen zich met deze crisis ook geen raad weten, omdat een pandemie natuurlijk buiten hun expertise valt.

Hoe kun je als belegger het best omgaan met deze situatie? De website US News zette enkele tips van beleggingsexperts op een rij.

1. Blijf je blik richten op de lange termijn

Op de korte termijn moeten beleggers rekening houden met de nodige onzekerheid, omdat nog niet zeker is hoe de pandemie zich zal ontwikkelen. Maar op de langere termijn zullen waarschijnlijk de trends weer worden opgepikt die al voor de pandemie zichtbaar waren, zoals een toename van online winkelen, deglobalisering en werken op afstand.

Lees ook: Beginnen met beleggen: Hoe dan?

Of het beursherstel van de laatste weken doorzet, valt helaas niet te voorspellen. Tussentijdse dips of een verdere beweging omlaag vallen niet uit te sluiten.

Maar zeker is wél dat de markten snel kunnen bewegen en dat het vrijwel onmogelijk is voor beleggers om de markt te timen. Experts adviseren daarom om je niet te laten leiden door de waan van de dag, maar je te richten op de langere termijn: enkele jaren in plaats van enkele weken of maanden.

2. Dit is niet de Grote Depressie

Een pandemie zoals de huidige coronacrisis hebben we al zeker een eeuw niet gezien. De kans dat de economie volledig herstelt voor er een vaccin op de markt is, is klein. Aangezien zo'n vaccin volgens diverse experts wel twee jaar op zich kan laten wachten, moeten beleggers rekening houden met aanhoudende onzekerheid.

Maar beleggingsexperts wijzen erop dat de economie en het bankensysteem er in veel landen sterk voor stond voordat het coronavirus uitbrak. Zodra het aantal nieuwe besmettingen afneemt, is de kans groot dat de aandelenmarkt en de economie weer opkrabbelen. In dat geval blijft een Grote Depressie, zoals in de jaren dertig van de vorige eeuw, uit.

3. De beste strategie is vaak stilzitten

Veel financiële experts raden beleggers af om in paniek te handelen. Je kunt beter vasthouden aan je plan en proberen om het hoofd koel te houden. Een handige manier om dit te doen is door simpelweg niet de hele tijd je portefeuille in de gaten te houden.

Lees ook: Zo ga je het beste om met verlies op de beurs

Als je een uitgebalanceerde beleggingsportefeuille hebt, die aansluit bij je risicoprofiel en beleggingshorizon, is het niet nodig om deze elke dag onder de loep te nemen. Het veroorzaakt alleen maar stress.

4. Let op de verdeling tussen beleggingscategorieën

Een goede manier om je portefeuille op de rit te houden is door een heldere verdeling in beleggingscategorieën te maken, die aansluit bij je persoonlijke situatie: je wensen, beleggingshorizon en het risico dat je kunt dragen.

Gelet op de grillige marktomstandigheden is een crisis niet een goed moment om hier grote verschuivingen in aan te brengen. Je kunt beter binnen een vermogenscategorie (zoals aandelen) wat verschuivingen aanbrengen.

Wel is het zaak om de oorspronkelijke verdeling in de gaten te houden en je portefeuille waar nodig te herbalanceren. Door waardeveranderingen van specifieke beleggingen kan de verdeling scheef worden, waardoor je bijvoorbeeld ongemerkt teveel risico loopt dan verantwoord is.

Is bijvoorbeeld door koersdalingen de weging van aandelen in je portefeuille lager geworden dan gepland, koop dan wat aandelen bij. Het benodigde geld kun je onttrekken uit de verkoop van beleggingen in een categorie die een te hoge relatieve weging heeft gekregen.

5. Verhoog de kwaliteit van je beleggingen

Als de economie verzwakt, is het verstandig om toevlucht te zoeken tot kwaliteitsaandelen. Bedrijven van hoge kwaliteit slagen er vaak in om hun concurrentiepositie te versterken in tijden van economische tegenwind. Zij zijn in staat om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling en hebben makkelijker toegang tot kapitaal om strategische investeringen te kunnen doen dan hun zwakkere broers en zussen.

Kwaliteitsbedrijven zijn vaak marktleider, hebben een goed bestuur en sterke balansen.

6. Blijf gespreid door niet té defensief te worden

Veel belegges hebben de neiging om in tijden van flinke volatiliteit en onzekerheid te vluchten naar defensieve aandelen. Daar is op zich niets mis mee, maar té defensief zijn, is ook niet verstandig, zo waarschuwen diverse beleggingsexperts.

Zolang de gezondheidscrisis aanhoudt en de economische onzekerheid groot blijft, zullen defensieve sectoren, zoals duurzame consumentengoederen, nutsbedrijven en zorg het waarschijnlijk beter doen dan andere sectoren.

Maar zodra het marktsentiment verbetert, is de kans groot dat meer cyclische sectoren het stokje overnemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan technologie, industrie en financials. Zorg er dus voor dat je beleggingen zijn gespreid over diverse sectoren.

7. Beursherstel loopt vaak voor op economisch herstel

De economie verkeert nu in een kunstmatige coma, omdat grote delen van de economie op slot zitten. Maar zodra de markten weer voorzichtig open gaan, ligt een economisch herstel in het verschiet.

De beurs is gebaseerd op verwachtingen. Daarom loopt het beursherstel vaak voorop op economisch herstel. De kans is daarom groot dat de aandelenmarkten enkele maanden voordat het daadwerkelijke herstel zichtbaar is zullen opveren.

Check ook: Aandelen kopen: wanneer en hoeveel?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›