IEXGeld

Dossiers

Profiel

3 simpele tips om je financiële doelen voor 2020 te halen

Uit cijfers van Motivaction blijkt dat 47% van de Nederlanders goede voornemens heeft voor het nieuwe jaar. Wellicht heb je voor jezelf wat financiële doelen opgesteld. Denk aan het kopen van een huis, meer sparen of juist beginnen met beleggen.

Helaas blijft het voor velen bij goede voornemens en worden de financiële doelen niet behaald. Hoewel dit niet erg hoeft te zijn, wil je natuurlijk alles op alles zetten om er dit jaar wél in te slagen.

Gelukkig hoeft het niet enorm moeilijk te zijn om je financiële doelen te behalen. Wij geven drie simpele tips om je op weg te helpen bij het behalen van je doelen in 2020.

1. Stel een budget op

De belangrijkste manier om je bestedingsgedrag in de hand te houden is door jezelf een budget op te leggen. Door iedere euro die je besteedt onder het vergrootglas te leggen, krijg je meer controle over waar je geld naartoe gaat en welk doel het geld dient. Dit zal je uiteindelijk helpen om je doelen te bereiken.

Met een budget kun je namelijk aan het begin van iedere maand nauwkeurig je financiële beslissingen maken. Zodra je hier een beetje handigheid in krijgt zul je je doelen sneller kunnen halen en schulden helpen voorkomen. Een budget kun je in zekere zin zien als een fitnesstracker, maar in plaats van dat je gezondheid wordt bijgehouden, monitor je je inkomsten en uitgaven.

Lees ook: Sparen voor een buffer: 5 tips

Als je je financiële plaatje wil verbeteren, is een budget de eerste stap. Maar daarmee ben je er nog niet: velen beginnen met het opstellen van een budget, maar houden zich er al snel niet meer aan of stoppen ermee na een maand.

Om deze tip te laten werken is het dus van belang dat je iedere maand een budget opstelt, je kosten bijhoudt en aanpassingen doet waar nodig, waardoor je aan het einde van de maand geld overhoudt. Als je aan het begin van de maand al besluit waar je geld naartoe gaat, dan is meteen duidelijk wat voor jou prioriteit heeft. 

2. Weg met schulden

Heb je enig idee hoeveel rente je moet betalen op bijvoorbeeld leningen, afbetalingen of creditcardrekeningen? Als je al die rentebetalingen bij elkaar zou optellen, kom je al snel op een groot bedrag uit. Schulden beperken je in de keuzes die je kunt maken en één van de beste manieren om je financiële doelen snel te behalen is door die schulden zoveel mogelijk af te bouwen.

Wanneer je veel schulden hebt, kan het een flinke taak zijn om deze af te bouwen. Begin daarom eerst met het afbouwen van de kleine schulden en gebruik het geld dat je daarna overhoudt om de grotere schulden aan te pakken. Doe je dit consequent, dan kun je steeds sneller schulden afbouwen.

3. Sparen en investeren

Als je op een gegeven moment geld overhoudt, door een strakke budgettering of door het afbouwen van schulden, dan moet je nog een bestemming vinden om je vermogen stabiel te houden of te laten groeien. Op termijn zou het fijn zijn als je vermogen meer rendeert dan wat je in een maand verdient als salaris. 

Hiervoor heb je wel een flink bedrag nodig. Om dat te bereiken is het verstandig om iedere maand wat geld opzij te leggen. Zorg dat je een soort noodfonds hebt, waarin je geld stopt voor noodgevallen. Met dit fonds moet je minimaal zes maanden vooruit kunnen. 

Hierna kun je kijken naar manieren om je vermogen te laten groeien. Dit kun je doen door je geld op een spaarrekening te zetten, maar over dit vermogen ontvang je tegenwoordig weinig tot geen rente. Beleggen brengt risico's met zich mee, maar geeft ook een grotere kans om je vermogen te laten groeien.

Check ook: Sparen of beleggen: zo maak je de juiste keuze

Kies je ervoor om te beleggen, zorg dan dat je een goed gespreide portefeuille opbouwt. Je geld in slechts één aandeel steken, is erg riskant. Indextrackers kunnen een goede manier zijn om in één keer een gespreide portefeuille op te bouwen. Ook vastgoed kan een stabiele investering zijn.

Stel specifieke doelen

Het is verstandig om vooraf wat specifieke doelen voor jezelf te stellen. Waar spaar of investeer je voor? Het antwoord op deze vraag kan je motiveren en helpen om je prioriteiten op orde te krijgen. Wil je een huis kopen of vroeg met pensioen? Dit soort doelen bepaalt in zekere mate welk type beleggingen bij je past.

Lees ook: Rijk worden? Zo maak je in 2020 een goed begin

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Geldnieuws week 36: Kruidvattestament en hogere zorgpremie

Duurdere zorgverzekering, cyberdekking bij je inboedelverzekering, BTW n... Lees verder ›