IEXGeld

Dossiers

Profiel

Sparen voor een buffer: 5 tips

41% van de Nederlanders wil komend jaar sparen voor een buffer. Maar 1 op de 3 Nederlanders heeft onvoldoende gespaard om een tegenvaller te kunnen opvangen. Hoe kun je ervoor zorgen je toch voldoende opzij legt?

Ruim 80% van de Nederlanders heeft financiële goede voornemens voor het nieuwe jaar, zo blijkt uit onderzoek van platform Wijzer in geldzaken onder ruim duizend volwassenen. Sparen voor een buffer staat met stip op nummer één: 41% van de ondervraagden is dit van plan. Hierna volgen het doen van minder onnodige uitgaven (36%) en zuiniger aandoen (35%).

Dit is geen overbodige luxe, want maar liefst één op de drie Nederlanders naar eigen zeggen te weinig spaargeld om een onverwachte uitgave van 2.000 euro te kunnen betalen. Vooral bij Nederlanders tussen de 35 en 44 jaar schiet de buffer tekort. Bij 65-plussers ziet de financiële situatie er een stuk rooskleuriger uit. 14% heeft zelfs helemaal geen buffer opgebouwd. Dat is riskant, want één zuchtje tegenwind kan tot grote problemen leiden.

Hoe kun je zorgen voor meer vet op de botten?

1. Bepaal de hoogte van de buffer

Het is belangrijk om een buffer te hebben voor onverwachte tegenvallers; bijvoorbeeld als je ijskast kapot gaat of je je baan kwijt raakt.

Daarnaast zijn er ook toekomstige grote kostenpoasten waarvoor je geld opzij moet zetten. Zo moet je voor de aankoop van een huis behoorlijk wat eigen geld inbrengen, want je mag niet meer hypotheek opnemen dan de waarde van je huis.

Komen er kinderen, dan loopt de teller nog verder op. Vaak staan daar ook nog eens lagere inkomsten tegenover omdat veel ouders na de komst van een kind part time gaan werken. Is je zoon of dochter wat ouder, dan wil je waarschijnlijk ook graag bijspringen voor zijn of haar studie, aangezien de studiefinanciering is afgeschaft.

De volgende hobbel is je pensioen. De hoogte van onze oudedagvoorziening is steeds minder gegarandeerd, terwijl de zorgkosten oplopen. Bovendien hebben veel mensen een pensioengat omdat ze bijvoorbeeld parttime hebben gewerkt of veel tijdelijke contracten hebben gehad.

Wil je financiële problemen voorkomen, dan adviseert het Nibud om elke maand minimaal 10% van je inkomen opzij te zetten.

2. Leg elke maand een vast bedrag opzij

Als je niet structureel spaart, is de kans groot dat je geld ongemerkt opgaat aan boodschappen en andere zaken, want elke maand een vast bedrag inleggen vergt de nodige discipline.

Uit het bovengenoemde onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat 38% van de Nederlanders elke maand een vast bedrag spaart; al dan niet via een automatische overboeking. Eenzelfde percentage zet alleen geld opzij als er wat overblijft.

Wil je echt een buffer laten aangroeien, geef dan je bank opdracht om elke maand een bedrag over te hevelen van je betaalrekening naar je spaarrekening. Je bouwt dan gestaag wat op, hebt er dan geen omkijken naar en houdt bovendien overzicht.

Je kunt ook overwegen om je vakantiegeld in te zetten om mee te sparen of te beleggen. Ook een eventuele dertiende maand die je binnenkort ontvangt, kan een mooi begin vormen. In beide gevallen gaat het om 8% van je jaarinkomen, dus dat tikt mooi aan.

Lees ook: Zo haal je het beste rendement uit je vakantiegeld

3. Bespaar op de kosten

Er zijn twee manieren om je vermogen te vergroten: de inkomsten vergroten en de uitgaven verminderen. Met het nieuwe jaar in zicht is het een mooi moment om je uitgaven tegen het licht te houden en te kijken waar je op kunt besparen.

Uit het onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat Nederlanders vooral willen sparen op de dagelijks boodschappen (38% gaf dit op als mogelijke besparing), winkelen (37%) en de energierekening (27%), door bijvoorbeeld over te stappen naar een andere leverancier. Dit zijn stuk voor stuk grote kostenposten, dus daar valt inderdaad wat op te besparen.

Je kunt ook besparen op je verzekeringen, door premies te vergelijken. Of door af te lossen. Heb je een wat oudere woning, dan loont het de moeite om je woning te isoleren, waardoor je stookkosten flink dalen. Daarnaast kun je het mes zetten in niet-noodzakelijke kostenposten, zoals vakanties, uit eten gaan, uitgaan, enzovoort.

Lees ook: Fors besparen op je verzekeringen? 5 tips

4. Bereid je voor op het nieuwe jaar

Als je wat meer vet op de botten wil, is het natuurlijk wel van belang dat je bent voorbereid op mogelijke tegenvallers. Hoe zullen de energietarieven zich komend jaar ontwikkelen? Welke fiscale wijzigingen worden doorgevoerd? Blijven de zorgkosten op peil of gaan ze omhoog?

Helaas zijn veel Nederlanders niet goed op de hoogte van de veranderingen in 2020, zo blijkt uit het onderzoek van Wijzer in geldzaken. Meer dan de helft (55%) weet nog niet welke veranderingen in wet- en regelgeving komend jaar van invloed zullen zijn op de portemonnee.

Wil je niet voor nare verrassingen komen, zorg er dan voor dat je je goed informeert. Zo wordt het aantal schijven in de inkomstenbelasting teruggebracht van vier naar twee, halveert de maximale collectiviteitskorting van de zorgverzekering en gaat de bijtelling voor de elektrische auto omhoog.

Wijzer in geldzaken heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je kunt zien wat veranderingen in de wetten en regels per 1 januari 2020 betekenen voor jouw portemonnee. Maatregelen pakken namelijk niet voor iedereen hetzelfde uit: het hangt af van je persoonlijke situatie.

5. Ga niet lenen en sparen tegelijk

De rente over een lening is altijd hoger dan de spaarrente. Leen daarom nooit geld als je hiervoor ook je spaargeld kunt inzetten.

Zorg er ook voor dat je niet onnodig rood staat, want de rente over roodstand is erg hoog. Bij sommige banken kun je bij roodstand je saldo automatisch laten aanvullen van je spaar- naar je betaalrekening.

Daarnaast kun je bij vrijwel alle banken een saldo-alert instellen, zodat je tijdig wordt gewaarschuwd als je rood dreigt te staan.

Check ook: Zo levert je spaargeld veel meer op dan bij de bank

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›