IEXGeld

Dossiers

Profiel

Rijk worden? Zo maak je in 2020 een goed begin

Ben je van plan om in 2020 je vermogen flink te laten groeien? Hierbij 10 tips in het kader van de goede voornemens.

Stoppen met roken, afslanken, minder drinken... Aan goede voornemens is vaak geen gebrek, aan het eind van het jaar. Ook op financieel gebied is de jaarwisseling een mooi moment om de bakens te verzetten.

We zetten enkele tips voor je op een rij om je vermogen flink te laten groeien, zonder dat het echt pijn doet.

1. Spoor bleeders op

De eerste stap om je financiële situatie te verbeteren is je uitgaven in kaart brengen. Inventariseer hoeveel je maandelijks uitgeeft aan verschilende kostenposten, zoals de boodschappen, kleding, woonlasten, verzekeringen en je auto. Je ziet dan waar het meeste geld weglekt.

Maak ook eens gebruik van deze handige tool van het Nibud, waarbij je je eigen uitgaven met anderen kunt vergelijken en je persoonlijke tips krijgt om slimmere keuzes te maken.

2. Stel een budget op

Heb je in kaart gebracht aan welke kostenposten je teveel geld uitgeeft, stel dan hiervoor een maandelijks budget op en houd je hier strikt aan.

3. Los schulden af

De rente op schulden is hoger dan de rente die je krijgt over je spaargeld. Heb je wat spaargeld, los daarmee dan je schulden af. Vooral creditcardschulden en rood staan hakken er behoorlijk in.

Je kunt ook gebruik maken van de lage rente door schulden over te sluiten. Dat kan tientallen euro's per jaar schelen.

4. Houd je hypotheek tegen het licht

Veel huizenbezitters betalen ongemerkt teveel voor hun hypotheek, omdat ze er niet meer naar omkijken als ze deze hebben afgesloten. Is de hypotheekrente die je betaalt lager dan de huidige rente, kijk dan of je je hypotheek kunt oversluiten. Een andere optie is rentemiddeling.

Heb je tussentijds een flink bedrag afgelost of is je huis de afgelopen jaren in waarde gestegen, dan kan de risico-opslag wellicht worden geschrapt of verlaagd.

Een andere optie is je overlijdensrisicoverzekering oversluiten. De premies van deze verzekeringen zijn de laatste jaren fors gedaald, dus daarop valt wellicht ook nog wat te besparen.

Zet bij elke optie wel de kosten en baten tegen elkaar af.

Lees ook: Duizenden euro’s besparen op je hypotheek? 5 tips

5. Ga beleggen

Spaargeld is momenteel een van de grootste bleeders. Want reken maar mee: de spaarrente schuurt tegen de 0 aan, terwijl de waarde steeds verder daalt, vanwege de inflatie en de vermogensbelasting die je moet betalen.

Kijk daarom naar investeringen die beter renderen. Beleggingen leveren op langere termijn meer op dan spaargeld. Vind je dat te riskant, dan kun je er ook voor kiezen om extra af te lossen op je hypotheek (waardoor je woonlasten dalen) of geld te investeren in woningisolatie of de aanleg van zonnepanelen.

Lees ook: Zo levert je spaargeld veel meer op dan bij de bank

6. Houd je verzekeringen tegen het licht

Nederlanders zijn kampioen verzekeren. Maar het is zonde om geld uit te geven aan risico's die je zelf makkelijk kunt dragen of dubbele dekkingen.

Maak daarom gebruik van deze vakantieperiode om je verzekeringspakket onder de loep te nemen. Verzeker ja alleen voor risico's die te groot zijn om zelf te betalen. Wees alert op overlap met andere verzekeringen, waardoor je mogelijk dubbel betaalt. Kijk of de dekking omlaag kan. Is een all-risk verzekering wel echt nodig voor een auto van vijf jaar oud?

Daarnaast is het slim om naar een vergelijkingswebsite te gaan om te checken of jouw verzekering nog wel het voordeligst is en de beste voorwaarden biedt. Verzekeraars passen immers elk jaar hun voorwaarden en premies aan. Wat vorig jaar een voordelige keuze is, hoeft dat in 2020 niet meer te zijn.

Check ook: Fors besparen op je verzekeringen? 5 tips

7. ... en je energiecontract

Ook energiecontracten vergelijken loont de moeite. Veel consumenten sluiten een jaarcontract af met een aantrekkelijk actietarief, waarna het energiecontract stilzwijgend wordt omgezet naar een duurder contract voor onbepaalde tijd.

Door energiecontracten te vergelijken, kun je tientallen euro's besparen.

8. Houd alle abonnementen tegen het licht

Een andere handige manier om kosten te besparen is alle abonnementen nog een kritisch tegen het licht te houden. Maak je voldoende gebruik van de sportschool om je jaarabonnement voort te zetten? Gaat het tijdschrift waarop je bent geabonneerd vaak ongezien de prullenmand in? Dan is het verstandig om er afscheid van te nemen.

9. Bouw een buffer op

Het is belangrijk om een buffer te hebben voor onverwachte tegenvallers; bijvoorbeeld als je ijskast kapot gaat of je je baan kwijt raakt. Als je geld moet lenen, ga je al snel het ene gat met het andere vullen.

Daarnaast is het ook verstandig om alvast geld opzij te zetten voor toekomstige grote kostenposten, zoals de aankoop van een huis, de studie voor de kinderen en je pensioen. Wil je financiële problemen voorkomen, dan adviseert het Nibud om elke maand minimaal 10% van je inkomen opzij te zetten.

Lees ook: Sparen voor een buffer: 5 tips

10. Leg elke maand een bedrag opzij

Als je niet structureel spaart, is de kans groot dat je geld ongemerkt opgaat aan boodschappen en andere zaken, want elke maand een vast bedrag inleggen vergt de nodige discipline.

Wil je echt een buffer laten aangroeien, geef dan je bank opdracht om elke maand een bedrag over te hevelen van je betaalrekening naar je spaarrekening. Je bouwt dan gestaag wat op, hebt er geen omkijken naar en houdt bovendien overzicht.

Check ook: Geldzaken die je nog vóór het nieuwe jaar moet regelen

 

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Maan Arkenbosch 5 januari 2020 19:42 0
  Is er een economisch koudefront op komst in (na) 2020?

  Toch is er een economisch koudefront op komst.
  Vooreerst een energie crisis, via dure milieu vriendelijke energie, welke onvoldoende voorradig is.
  Milieu maatregelen zorgen voor een tekort en daardoor dure bedrijf-productie, terwijl de koopkracht achterblijft.
  De lasten van de baby-bomers, laten de pensioen uitgaven in de E.U., zonder dat daar grotendeels voor gespaard is, fors groeien.
  Door het steeds groter vergrijzende E.U. inwoner aantal, waarvan de pensioenen niet geïndexeerd en mogelijk afgestempeld worden, ontstaat een psychologisch consumptie staking effect.
  Het hierdoor noodzakelijk mondiaal drukpersen, jaagt de inflatie en goud/zilverprijs omhoog.
  De verhouding arm en rijk is buitensporig groot, waardoor meer sociale onrust en verdere opkomst populistische partijen.
  Noodgedwongen worden spaar tegoeden, door sluipende inflatie, opgenomen, waardoor de rente gaat stijgen en de effectenbeurzen forse correcties gaan vertonen.
  Hierdoor komen banken in problemen, welke het drukpersen en beslag op spaartegoeden zal doen toenemen, waardoor een verdere koopkracht erosie zal plaats vinden.
  *Toestroom van forse aantallen gelukzoekers en hiermede door werkeloosheid/koopkrachtverlies ontstane criminaliteit jaagt sociale lasten en belastingen omhoog.
  De handelsoorlog tussen China en de V.S. krijgt ook een vervolg voor andere landen.
  Het Midden-Oosten/olie voorziening kan tot voelbare problemen leiden.
  De Chinese Zijde route zal argwaan, zowel financieel-economisch als politiek en militair, wekken, waardoor China het moeilijker krijgt.
  Tenslotte zullen door extremere weer omstandigheden, oogsten mislukken, en voedsel aanbod afnemen terwijl de wereld bevolking verder groeit.
  *Niet vergeten dient te worden dat in het verleden, door het gebruik van kunstmest (stikstof-nitraat-kalium) de voedselproductie fors is gestegen, waardoor het mogelijk was dat er nu 9 miljard mensen op de aarde leven.
  Het kunstmest gebruik moet fors terug, dus een lagere voedsel/oogstopbrengst en daarbij ook nog erosie van landbouwgrond, echter het aantal aardbewoners blijft maar fors doorgroeien!
  De (politieke) onrust welke in enkele lande zich thans manifesteert, zal zich naar meerdere landen verspreiden en verhevigen.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

6 dingen die je niet met je geld moet doen

Geldgoeroe Dave Ramsey geeft tips. Lees verder ›