IEXGeld

Dossiers

Profiel

Voorkom dat je dezelfde geldfouten maakt als je ouders

Volgens een onderzoek van de North American Company is gebleken dat Generatie X (mensen in de leeftijd van 36 tot 50 jaar) vaak dezelfde geldfouten maken als hun ouders. Denk aan teveel geld uitgeven aan dingen die niet echt nodig zijn, schulden maken of niet genoeg sparen voor de oude dag. 

Ben je jonger dan 36 jaar (of behoor je tot Generatie X), dan is het evengoed nog niet te laat om niet dezelfde fouten te maken als je ouders. Zo kun je dat tegengaan.

1. Ga het gesprek aan

Het is vrij gebruikelijk dat er binnen een gezin niet openlijk wordt gepraat over geldzaken. Vraag je er niet naar, dan kom je echter nooit te weten welke financiële misstappen je ouders mogelijk hebben gemaakt. Je hoeft niet te vragen naar concrete cijfers, maar zeg dat je graag lessen wilt trekken uit de fouten die je ouders op financieel vlak hebben gemaakt.

Misschien zijn er al direct opmerkelijke geldzaken zichtbaar. Bijvoorbeeld als je je ouders langer door ziet werken dan ze hadden gehoopt, omdat ze niet voldoende geld hebben gespaard voor hun pensioen. Dan kun je jezelf afvragen of je eigen pensioenplan wel volgens schema verloopt.

Of mogelijk hebben je ouders nooit meer aandelen gekocht, na de financiële crisis. Als je dit ziet, bedenk dan goed waarom ze dat hebben besloten en of het wel daadwerkelijk een slimme keuze is geweest om niet meer te beleggen (vaak niet). 

Lees ook: Breng energievreters in kaart en bespaar

2. Zet je eigen verwachtingen en waarden op een rijtje

Velen maken dus de fout heel erg te kijken naar hoe familie en vrienden met hun geld omgaan en daar op een bepaalde manier in meegaan. Of misschien zie je populaire popsterren in dure auto’s of grote villa’s en dat je denkt: dit moet ik ook hebben. Daar komt kuddegedrag van en dat is niet goed.

Immers is ieders financiële situatie weer anders. Weeg dus zelf goed je beslissingen af, bijvoorbeeld over de investeringen die je wel of niet wilt doen, op basis van je eigen waarde en budget.  

Zorg dat je je eigen doelen goed voor ogen krijgt. Wat vind je echt belangrijk (stop met het uitgeven van geld aan dingen waar je eigenlijk juist niet zoveel om geeft) en creëer een stappenplan om dat voor elkaar te krijgen. Je houdt alle touwtjes in handen en voorkomt dat je te veel geld uitgeeft, omdat je bewuster bezig bent met waar je geld naartoe gaat. 

3. Denk aan je toekomst

Volgens een onderzoek uit 2016 is 42% van de millenials nog niet begonnen met sparen (of beleggen) voor zijn pensioen. Het goede nieuws is dat je niet heel veel nodig hebt om hiermee te starten.

Hoe sneller je kunt beginnen met sparen (al is het maar een klein deel van je salaris), hoe sneller je profiteert van de rente-op-rente. Begin klein en voer dit bedrag jaarlijks een beetje op, bijvoorbeeld met een half of een procent. Of kies voor een automatische incasso. 

Lees ook: Dit kun je verdienen als je stopt met roken

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›