IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit kun je verdienen als je stopt met roken

Natuurlijk weet je dat het slecht is voor je gezondheid om te roken. En vrienden en familie herinneren je er constant aan dat je moet stoppen. Maar dat is je na al die jaren nog steeds niet gelukt.

Misschien lukt het eindelijk wèl als je weet hoeveel je in de komende dertig jaar kunt besparen door niet te roken - en wat je bovenop dat bedrag nog kunt verdienen als je dat geld goed belegt.

Lees ook: Je hypotheeklasten verlagen: vijf tips

Hoeveel kost roken?

Elke dag een nieuw pakje sigaretten of een aantal per week betalen lijkt nog wel te overzien, maar hoeveel ben je nou over dertig jaar kwijt aan al die pakjes? IEXGeld doet de rekensom.

Een pakje Marlboro met 20 sigaretten kost in Nederland tegenwoordig 6,70 euro. Sigarettenrokers rookten in 2016 gemiddeld 10,7 sigaretten per dag, volgens het Trimbos Instituut.

Verslaafde Nederlanders roken daarmee gemiddeld 195 pakjes per jaar en geven daar 1.309,24 euro per jaar aan uit. Prijsveranderingen even daargelaten, komt die 1.309,24 euro in dertig jaar uit op 39.277 euro; geen misselijk bedrag.

Rendement op rendement

Maar het wordt nog leuker: als je het geld dat je bespaart met roken jaarlijks belegt en daarmee gemiddeld rendement van 7% per jaar zou behalen, dan kom je nog veel verder dan 39.277 euro.

Veel mensen onderschatten de kracht van rendement op rendement. In de eerste jaren is het rendement op het eerder behaalde rendement mager, maar na verloop van tijd wordt dit steeds groter. Dan krijg je te maken met een sneeuwbaleffect, waardoor je vermogen steeds harder groeit.

Met een rendement van 7% per jaar kun je uiteindelijk uitkomen op een totaalbedrag van 133.103 euro na dertig jaar. Je kunt vast veel betere dingen verzinnen om te doen met dat geld dan sigaretten kopen.

Check ook: Aan de slag met beleggen? Tien tips voor beginners!

Hoeveel kun jij verdienen?

Het andere goede nieuws naast de gigantische besparing is dat je levensverwachting met meer dan drie jaar toeneemt als je dertig jaar lang geen 10,7 sigaretten per dag rookt.

Grote kans dat jij niet exact 10,7 sigaretten per dag rookt, maar minder of meer. Vul daarom zelf de rekentool van Omnicalculator in en bekijk hoeveel je kunt besparen en verdienen door niet te roken.

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. speedy0070 26 mei 2018 om 21:31 0
  ja in nederland betaal je 6,70 voor een pakje ander land kost 44 eurocent klein verschil van 6,26
  een huurhuis van 168M2 zou in nederland minimaal 2,300 euro kosten in dat ander land kost dit 300
  en dan spreken we ook nog van een Hoofdstad prettig geregeld van uw belasting!! Is goed voor een nederlander die in nederland wilt wonen. pfff ben ik blij dat ik al jaren weg ben. is te gek voor woorden. Nederland is een politiestaat waar je voor welke kleine overtreding dan ook word uitgemelkt als het heilige koetje. Geen hond die er wat aan doet. Waar zijn de jaren 70 en tachtig? Alles hebben ze naar de maan geholpen. Maar niets goeds voor de nederlander! Ahh ja nu heb je nieuwe ARIEL klein handig pakje zogezegd waar je goud voor betaalt. in de jaren 70 nog tonnen met zeeppoeder van 25kg morgen pakje van 25gram!! Het moderne nederland!! ahh wat zijn ze vooruit gegaan!! 1 stap zijwaarts 1 vooruit en 3 achteruit!! Tel maar op je rekening. wou je een fris biertje?? glaasje in de kroeg steeds kleiner maar de prijs niet!! Of wou je een bakkie koffie? mot je gewoon effe de beurs nakijken wat de koffieprijs per ton is en dan effe vergelijken met je supermarkt ja voor 250gram!! Gaat je alarm in rood? ja dat deed ik dus al zo'n 25 jaar geleden waar ik afscheid nam van dit rovende nederland!! Ben er echt niet armer van geworden integendeel!! Gewoon de stap durven nemen meer niet. Een harde werker kan werken waar ter wereld ook laten we dit echter nooit vergeten!! En slimme mensen kunnen hun praktijk in andere landen uitwerken zonder uitgebuit te worden door de belastingdienst. Handig toch? De belasting zal het je echt niet vertellen!!
 2. Dilbeek 2 feb 2019 om 11:25 0
  In 1986 op 1 mei ben ik gestopt met roken.
  Na meerder mislukte pogingen volgde ik de raad van een vriend en het lukte als volgt.
  ZORG DAT U STEEDS SIGARETTEN BIJ HEBT MAAR ZONDER LUCIFERS OF AANSTEKER.
  EN DAN IS DE REST AFHANKELIJK VAN UW VRIJE WIL EEN VUURTJE TE VRAGEN .
  EN ALS MOTIEF OM TE VOLHARDEN STORT U WEKELIJKS OF MAANDELIJKS HET BEDRAG DAT U ANDERS OPROOKTE OP EEN APARTE REKENING REKENING..
  DE EERSTE WEKEN WAREN ZEER MOEILIJK MAAR IK HIELD VOL EN MIJN DOKTER RAADDE MIJ AAN NICORETTE TE NEMEN
  NA ONGEVEER 2 MAANDEN BEN IK GESTOPT MET DIE MEDICATIE EN ROOK IK NIET MEER SINDS MEER DAN 30 JAAR
  MET HET GESPAARDE BEDRAD VERWENDE IK MIJ MET ZAKEN WAAR IK ANDERS NIET AAN DACHT OMDAT ZE MIJ TE VEEL KOSTTEN
  MET HET GESPAARDE GELD HEB IK ONDERTUSSEN REIZEN GEMAAKT NAAR

  MOSKOU EN ST-PETERSBURG IN 1989
  WENEN EN SALZBURG IN 1992
  NEY-YORK EN PHILADELFIA IN 1999
  ROME IN 2006
  HEB MIJ TIENTALLEN BOEKEN GEKOCHT
  EN HEB NU EEN RESERVE - SPAARREKENING VAN MEER DAN 20.000 €

  VOLG MIJN RAAD EN HET ZAL U OOK LUKKEN


  GRORTEN

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Thema-ETF's hebben het moeilijk

Thematische indextrackers lijken niet meer zo populair, maar is dat tere... Lees verder ›