IEXGeld

Dossiers

Profiel

Lees dit als je eerder met pensioen wilt

Als je denkt dat het je nooit lukt om eerder met pensioen te gaan dan behoor je tot de meerderheid. Toch zijn er ook mensen die wèl op hun dertigste of veertigste al met pensioen gaan.

Hoe doen ze dat toch? Marketwatch.com heeft een vierstappenplan opgesteld om jou op weg te helpen naar een vroeg pensioen. Zo kun je de stress loslaten en dingen kunt gaan doen die je echt leuk vindt, zoals reizen en tijd doorbrengen met je familie. Of wat je maar wilt natuurlijk! 

Lees ook: Als eerder stoppen geen optie is: weleens gedacht aan deeltijdpensioen?

1. Bereken hoeveel je moet sparen

Volgens Marketwatch is een betere term voor vervroegd met pensioen financieel onafhankelijk zijn. Dat betekent dat er geen pensioensleeftijd is en je nog steeds vrijwilligerswerk of normaal werk kunt doen. Als jij dat leuk vindt, waarom niet.

Iedereen kan financieel onafhankelijk worden: je moet alleen genoeg geld hebben om je leven te leiden zoals jij dat wilt. Voor de rest van je leven. Daarom moet je uitrekenen hoeveel je totaal ongeveer nodig denkt te hebben.

Hoeveel je elke maand uitgeeft, bepaalt hoe lang je het kan volhouden met het geld dat je hebt. Als je erg zuinig bent en als je huis zelfvoorzienend is, hou je het uiteraard een stuk langer vol dan wanneer je elke maand duizenden euro's spendeert aan etentjes en vakanties.

Begin met op een rijtje te zetten waar je geld heen gaat. Als je dat hebt gedaan moet je proberen om dat te verminderen. Daardoor spaar je elke maand meer en verminderd het bedrag dat je nodig hebt om met pensioen te gaan.

Lees ook: 6 vragen over de verkoop van je huis tijdens je pensioen

2. Hoe beleg je je geld?

Als je elke maand geld spaart door minder uit te geven, moet je daarna ook iets met dat geld doen om het te laten groeien. Het beste wat je ermee kunt doen is dat beleggen in veilige indexfondsen waarmee je een redelijk rendement kunt behalen.

Een indexfonds rekent weinig kosten en daarmee volg je gelijk bijvoorbeeld de gehele AEX-index, waardoor je risico een stuk minder wordt. Als Heineken daalt door slechte cijfers wordt dat gecompenseerd door goede prestaties van andere bedrijven in de index.

Probeer niet de held uit te hangen door zelf aandelen uit te kiezen. Voor je het weet is dan je pensioensgeld verdwenen. 

Lees ook: De kans dat je in superaandelen belegt is kleiner dan je denkt

3. Verminder woonlasten 

Een belangrijk element van vroeg met pensioen gaan, is om je woonlasten tot het minimum te beperken. Betaal bijvoorbeeld je hypotheek af voordat je met pensioen gaat. Dat scheelt je dan sowieso een paar honderd euro per maand. Dan kun je wellicht nog sneller met pensioen. 

Met pensioen gaan terwijl je nog een hypotheek hebt lopen, kan ook, want het gaat er altijd om hoeveel er binnen komt elke maand en hoeveel eruit gaat. Voor veel pensionado's is het ook een psychologisch iets: geen schulden hebben voelt fijn.

4. Beheer je belastingen

Over je AOW, pensioen en andere uitkeringen betaal je loonheffing. Afhankelijk van hoeveel pensioen je krijgt, betaal je meer of minder loonheffing. 

Houd hier wel rekening mee zodat je niet in de problemen komt. Het pensioenbedrag en de AOW is dus geen nettobedrag, maar bruto.

Check ook: Sparen voor je pensioen: durf creatief te zijn

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Bewuster omgaan met geld dankzij mobiel bankieren

Nederlanders zijn door mobiel bankieren meer betrokken geraakt bij hun g... Lees verder ›

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.

Sluit