IEXGeld

Dossiers

Profiel

6 vragen over de verkoop van je huis tijdens je pensioen

Het is een moeilijke beslissing: bepalen of je je huis gaat verkopen tijdens je pensioen. Wil je lekker kunnen genieten van je prachtige huis of heb je het geld nodig om je pensioen te kunnen betalen?

De meeste mensen kiezen toch liever voor het eerste, maar velen hebben ook te weinig gespaard om de niet werkzame jaren prettig door te komen. Daarnaast helpt de lage rente op je spaarrekening niet bij het opbouwen van je pensioenpotje.

Marketwatch heeft vijf vragen opgesteld waarmee je kunt bepalen of het slim is om je huis te verkopen als pensionado. 

1. Heb je het geld nodig?

Als je al aardig wat jaartjes een hypotheek hebt dan heb je waarschijnlijk een mooi bedrag aan overwaarde. Dat wil zeggen dat je huis een stuk meer waard is dan de hypotheek die je nog moet afbetalen.

Als je geld tekort komt voor je pensioen dan is het misschien slim om die overwaarde te verzilveren. Vaak wordt er gezegd dat een afbetaald huis een goed pensioen is. 

Maar wonen in een afbetaald huis is niet gratis. Je hebt belastingen die je moet betalen, zoals ozb-belasting, riool- en afvalstofheffing. Je moet je stulpje elk jaar onderhouden.

De verzekeringen moeten elke maand betaald worden en daarnaast mis je het potentiele beleggingsrendement wat je zou kunnen behalen met het geld van de verkoop.

Lees ook: Huis verkopen met restschuld? Beter nu dan straks

2. Kan je een verhuizing betalen?

Als je verhuist zou je daarmee je kosten kunnen verlagen, maar ga er niet vanuit. 

Vele pensionado's gaan uiteindelijk niet kleiner wonen tijdens hun pensioen. Somigge mensen gaan juist groter of luxer wonen. Weet je daarnaast hoeveel een ander appartement of ander huis kost?

Welke kosten zijn er allemaal verbonden aan het kopen van een nieuw huis? Het betalen van de makelaar, belasting, verhuizing et cetera. 

3. Kan je het betalen als jullie blijven?

Moet het dak van het huis waar je nu in zit binnenkort vervangen worden? Dat zou zo 50.000 euro kunnen kosten. Misschien is het dan wel slim om te gaan verhuizen naar een huis wat de komende tien jaar geen groot onderhoud nodig heeft.

Als je ouder wordt moet je ook aanpassingen aan het huis doen om er op latere leeftijd nog prettig te wonen. Denk aan verbouwingen aan de badkamer of aan de trap. Met die kosten moet je ook rekening houden.

Dus zet dat allemaal op een rijtje.

Check ook: Huis kopen steeds moeilijker

4. Wil je vrijheid?

Heb je een gigantisch huis, maar zijn al je kinderen het huis uit? Is het dan slim om dat grote huis aan te houden? Koop een kleiner huis en ga van dat overgebleven geld regelmatig op vakantie.

Bij een groot huis horen ook veel onderhoud aan het huis, aan de tuin en hoge belastingen. Dat wordt met een klein huis allemaal veel beter te behappen.

5. Hoe belangrijk is je gemeenschap?

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen hun huis en hun sociale contacten willen behouden. Mensen willen soms wel verhuizen maar dan niet te ver zodat ze die sociale contacten kunnen behouden.

Het kan duur zijn om in je huidige huis te blijven, maar als je daardoor je sociale contacten behoudt dan zijn veel mensen bereid om die prijs te betalen.

Lees ook: Wil je een huis kopen? Let op deze zes zaken

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Nu kopen of wachten op een nieuwe dip?

Stel dat je het beursherstel na 23 maart hebt gemist, wat kun je dan het... Lees verder ›