IEXGeld

Dossiers

Profiel

Als eerder stoppen geen optie is: weleens gedacht aan deeltijdpensioen?

Nederlanders met zware beroepen halen steeds vaker hun pensioen niet, zo meldde de Volkskrant vorige week. Volgens het UWV hebben 55-plussers een ongeveer tien keer zo grote kans om arbeidsongeschikt te worden als werknemers onder de 25 jaar.

Aangezien de pensioenleeftijd steeds verder oploopt, zullen steeds meer ouderen hier dus mee kampen. Een slimme manier om dit risico in te dammen, is eerder stoppen met werken. Is dit voor jou echter onbetaalbaar, dan is er een alternatief: deeltijdpensioen.

Lees ook: Eerder met pensioen? Ja dat kan!

Maar wat is deeltijdpensioen eigenlijk? Wie kiest voor deeltijdpensioen, gaat een of meer dagen per week minder werken. De terugval in het salaris wordt deels gecompenseerd door alvast een deel van het pensioen te laten uitkeren. Over de resterende dagen bouw je nog wel gewoon pensioen op.

Wat zijn de voordelen?

Deeltijdpensioen is een minder grote aanslag op je portemonnee dan vroegpensioen, aangezien je over de dagen dat je door blijft werken nog steeds pensioen opbouwt.

Een ander pluspunt is een lagere werkdruk, omdat je niet meer fulltime in touw bent en meer vrije tijd hebt. Je hebt hierdoor ook een grotere kans dat je vitaal de eindstreep haalt, waardoor je later meer kunt genieten van je oude dag.

Verder kun je alvast langzaam wennen aan je nieuwe levensfase. De dagen waarop je niet werkt kun je alvast op een andere manier invullen. Je belandt niet van de ene op de andere dag in een gat, maar glijdt op een soepele manier je pensioen in.

Voor werkgevers biedt deeltijdpensioen ook voordelen: het risico op ziekteverzuim is lager en er ontstaat meer ruimte om jongere werknemers te laten instromen.

Zie ook: Griezelige statistieken over ons pensioen

Wat zijn de nadelen?

Omdat je voortijdig deels met pensioen gaat, bouw je uiteindelijk minder pensioen op dan wanneer je fulltime door zou werken. Je kunt dit wel ondervangen door langer te blijven doorwerken. Aangezien dat parttime is, is dat minder zwaar.

Omdat het pensioenfonds eerder begint met het uitkeren van je pensioen, moet dit over een langere periode worden uitgesmeerd. Hierdoor is je inkomen wat lager.

Bedenk verder dat deeltijdpensioen niet altijd mogelijk is. Niet elke pensioenregeling staat dat toe. Ook zit niet elke organisatie erom te springen dat werknemers nog maar twee of drie dagen per week werken: sommige functies lenen zich er niet goed voor.

Overweeg je deeltijdpensioen, informeer dan bij je werkgever en je pensioenfonds of dit überhaupt mogelijk is. Check ook vanaf welke leeftijd dit kan, want ook dit kan per pensioenregeling verschillen.

Waar moet ik op letten?

Neem een besluit over deeltijdpensioen tijdig, zodat je eventueel nog extra bij kunt sparen om de inkomensachteruitgang te kunnen opvangen.

Laat voor een afgewogen oordeel ook mogelijke alternatieven de revue passeren. Behalve eerder stoppen met werken en deeltijdpensioen kun je bijvoorbeeld ook demotie overwegen. Je maakt dan vrijwillig de overstap naar een wat lagere functie, die minder stressvol is.

Dit betekent weliswaar een lager salaris, maar daar staat wel tegenover dat je dit werk misschien makkelijker kunt volhouden tot je pensioendatum. En daar was het uiteindelijk om begonnen.

Lees ook: Je kunt je pensioenuitkering naar eigen wens inrichten

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›