IEXGeld

Dossiers

Profiel

Sparen voor je pensioen: durf creatief te zijn

Nederlandse gepensioneerden hebben het vergeleken met hun leeftijdsgenoten in het buitenland goed voor elkaar. Ons land staat namelijk op de negende plaats van 43 landen in de Global Retirement-index van Natixis Global Asset Management.

Bij de samenstelling van de ranglijst hebben de onderzoekers achttien punten onder de loep genomen die van invloed zijn op het welzijn van gepensioneerden, zoals de gezondheid, de hoogte van het inkomen, inkomensongelijkheid en de kwaliteit van leven.

Goed nieuws, zo’n top tien-notering, zou je zeggen. Maar wie dieper in de cijfers duikt (het landenrapport van Nederland vind je op bladzijde 24), ziet de nodige zorgpunten.

Hoge zorgkosten...

Nederland heeft zijn hoge positie vooral te danken aan de kwaliteit van de gezondheidszorg. Vrijwel nergens ter wereld zijn zoveel zorgposten verzekerd en wordt zoveel geld uitgegeven aan zorg. Maar of dit gelet op onze oplopende levensverwachting en de vergrijzing nog lang houdbaar is, is natuurlijk de vraag. Houd er daarom rekening mee dat je later meer opzij zal moeten leggen voor goede gezondheidszorg.

Lees ook: Waarom het zo belangrijk is om te beleggen

...en belastingdruk

Verder is Nederland naar de 24e plaats gezakt in de subindex financiën voor pensioenen. De belastingdruk in ons land is relatief hoog en de lage rente is funest voor spaarders en gepensioneerden. Daarnaast begint de vergrijzing voelbaar te worden: steeds minder jongeren moeten de pensioenen ophoesten voor een steeds grotere groep ouderen. Nu staan tegenover elke gepensioneerde in Europa nog vier werkenden. In 2060 zullen dat er nog maar twee zijn.

We zullen voor ons pensioen dus waarschijnlijk steeds meer het heft in eigen handen moeten nemen en in de toekomst minder kunnen leunen op de overheid. Enkele tips:

1. Begin tijdig

Wacht niet tot je pensioendatum in zicht komt, want dan valt er nog maar weinig bij te sturen. Begin liefst dertig jaar van tevoren met het aanleggen van een spaarpot naast je AOW en het pensioen dat je bij je werkgever opbouwt.

Lees ook: Succesvol beleggen begint met een plan

2. Leg meer ijzertjes in het vuur

Hoewel er natuurlijk risico’s aan kleven, ligt beleggen het meest voor de hand: dit levert op langere termijn meestal een hoger rendement op. Maar wees vooral ook creatief en kijk eens naar alternatieven:

  • Los je hypotheek af. Hierdoor woon je straks goedkoper of kun je je woning later met winst verkopen.
  • Investeer in andere zaken die je vaste lasten drukken, zoals zonnepanelen of woningisolatie. Zonnepanelen kunnen soms wel een dubbelcijferig rendement opleveren. Daar kan geen traditionele spaarrekening tegenop.
  • Beleg behalve in usual suspects als aandelen of obligaties ook eens in iets anders. Kunst, goud, oldtimers, microkredieten, een vakantiehuis, crowdfunding, Chinees porselein, dinky toys… Alles waar je een beetje verstand van hebt is mogelijk. Maak wel een verstandige afweging tussen potentieel rendement en risico.
  • Koop een huis voor je studerende kinderen, dat je later weer kunt verkopen.

3. Zorg voor voldoende spreiding

Door niet alle eieren in één mandje te leggen en op verschillende manieren vermogen op te bouwen, zorg je voor spreiding. Hierdoor nemen de totale risico’s af.

Kies je voor beleggen, breng dan ook binnen je portefeuille de nodige spreiding aan. Verkies beleggingsfondsen boven individuele aandelen. Zorg voor een mooie mix in beleggingscategorieën (aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen), regio’s en sectoren. En houd ook de kosten in de gaten: actief beheerde beleggingsfondsen zijn een stuk duurder dan indextrackers, die een index volgen.

Door zelf actief een spaarpot aan te leggen, houd je de regie in handen. Dat is wel zo prettig want een andere opmerkelijke uitkomst uit het pensioenonderzoek Natixis Global Asset Management is dat meer dan de helft van de millennials met een schuin oog naar de eigen kinderen kijkt: zij rekenen erop dat hun nageslacht straks wel zal bijspringen.

Zie je het niet zitten om op late leeftijd je intrek te nemen op de zolder van je kinderen, dan weet je dus wat je te doen staat.

Lees ook: Dit moet je jaarlijks opzij leggen om tijdens je pensioen voldoende geld te hebben

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›