IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tien levenslessen om miljonair te worden voor je dertigste

Meerdere inkomstenbronnen, gedisciplineerd met geld omgaan, focussen op wat je echt wilt en snel carrière maken. Het is echt niet ingewikkeld, maar je moet het wel even weten én er ook echt naar leven. Met deze levenslessen kun jij ook miljonair worden voor je dertigste.

1. Kweek je groeipotentieel

Veel mensen denken dat intelligentie en talent aangeboren zijn. Dat is wellicht ook voor een gedeelte zo, maar het potentieel van het menselijke brein om te groeien wordt vaak flink onderschat. Ontwikkel nieuwe talenten. Nieuwe vaardigheden. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden voor: cursussen, seminars, boeken, coaches, et cetera. Je wordt alleen tegengehouden door jezelf als je gelooft dat je het niet kunt.

2. Zorg voor meerdere inkomstenbronnen

Deze tip komt vaker langs hier op IEXGeld. Maar dat komt doordat het gewoon een erg goede tip is. Iets met je eieren niet allemaal in een mandje stoppen. En nee, dat betekent niet altijd 's morgens voor je werk de krant bezorgen. Alhoewel, als je van fietsen houdt, waarom niet? Maar wellicht haalbaarder zijn een kamer verhuren, freelancen, een eigen webshop opzetten... Iets wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Lees ook: Simpele geldgewoontes die je helpen vermogen op te bouwen

3. Maak van verveling je beste vriend

Het is zo lekker makkelijk om Netflix aan te zetten als je je verveelt. Maar op die momenten kun je ook nuttige dingen doen, zoals werken aan nieuwe talenten, geld verdienen of bewegen. Je zorgt er dan in ieder geval voor dat je niet één wordt met je bank en dat je fysiek en mentaal in topconditie blijft. En dat heb je nodig om al die kansen te zien liggen en erachteraan te sprinten. Slapend rijk worden is een utopie, netflixend rijk worden al helemaal.

4. Stel prioriteiten

Goed, als je al 29 bent geworden ben je misschien rijkelijk laat om miljonair te worden voor je dertigste. Maar stel dan een redelijk doel voor jezelf en ga prioriteiten stellen. Die wereldreis, dure auto, vijf kinderen èn miljonair worden gaan wellicht niet allemaal lukken voor je veertigste. Maar met langetermijnplanning, discipline en offers brengen kom je er misschien wel. En wacht niet te lang, begin zo snel mogelijk.

5. Implementeer een 50/20/30-budget

Budgetteren kun je... Juist, leren en perfectioneren. Zonder budget kun je moeilijk doelen voor jezelf stellen om geld opzij te zetten. Een goede manier om te beginnen is de 50/20/30-methode. Oftewel: 50% voor vaste lasten, 20% opzij zetten en 30% voor persoonlijke uitgaven. Onder die laatste vallen dus ook je telefoonrekening en fitnessabonnement.

Check: Meer geld opzij zetten? Drie miljonairs delen hun beste tip.

6. Spaar alleen om de goede redenen

Leuk, zo'n spaarrekening. Maar niet als je wat geld terugboekt iedere keer als je krap zit. Zet je geld ergens vast, zodat je er niet aan kunt komen, of beleg het. En wellicht ook nog ergens waar je wat rente kunt krijgen. Win-win.

7. Ga voor zuinigheid

Ja, het is wellicht niet het meest gezellig, maar wel erg effectief. Zuinig zijn. En dat hoeft niet per se gierig te betekenen, maar let gewoon op je geld. Ga niet iedere week uit eten, maar eens per maand. Hou je van uitgaan, zet dan een budget per avond voor jezelf vast.

8. Volg het geld

Met sparen en zuinig zijn alleen, red je het niet tot miljonair. De eerste stap is uit te zoeken waar het geld vandaan komt en je inkomsten stap voor stap omhoog te brengen. Als je het geld gaat volgen, zul je ook mogelijkheden gaan zien. Kijk bijvoorbeeld in welke markten er kansen liggen om een nieuw bedrijf te beginnen.

Lees ook: Zes manieren om anders over geld na te denken

9. Laat je netwerk groeien

Ga naar netwerkevenementen, webinars en volg succesvolle mensen op social media. Geef je kaartje eens aan iemand met wie je hebt staan praten in de kroeg. Of op een verjaardag. Er zijn zoveel manieren om je netwerk te laten groeien.

10. Vermijd schulden

Het is een beetje een inkoppertje, maar schulden zijn dus echt een no-go om miljonair te worden. Dus laat die (creditcard)rekeningen niet te lang liggen en betaal je studieschuld tijdig af. Je betaalt rente over die schulden en dat kost geld dat je véél beter kunt gebruiken.

Lees ook: Zes tips om sneller en slimmer je schulden af te bouwen

Gerelateerde Tools