IEXGeld

Dossiers

Profiel

Simpele geldgewoontes die je helpen vermogen op te bouwen

Hoeveel vermogen je opbouwt, heeft deels te maken met je gewoonten. Door jezelf een aantal slimme, simpele geldgewoontes aan te leren, kun je al een heel eind komen. Het Amerikaanse CNBC zette een aantal van die gewoontes op een rij. Dit zijn er acht.

1. Stop met kleine dagelijkse aankopen

Hop je elke ochtend langs een Starbucks of Coffee Company om koffie te kopen? Als je daar mee stopt, spaar je op de lange termijn aardig wat geld bij elkaar. Thuis kun je ook een lekker bakkie zetten - dat kost veel minder geld.

Stoppen met het kopen van je dagelijkse koffie van 5 euro (we gaan nu even van een wat luxere variant uit) levert je bijvoorbeeld 35 euro per week op, of 150 euro per maand. Als je 150 euro per maand belegt en 10% rendement daarop maakt dan heb je na 40 jaar 948.611 euro, aldus CNBC.

2. Stel doelen

De belangrijkste reden dat mensen niet krijgen wat ze willen, is dat ze niet weten wat ze willen, schreef miljonair Harv Eker in het boek Secrets of the Millionaire Mind. Schrijf daarom voor je zelf doelen op voor je jaarlijkse inkomen en je vermogen. Wees wel realistisch, maar daag jezelf ook uit, schrijft Eker. 

3. Spaar 'onverwacht geld'

Krijg je een bonus van je werkgever? Of heb je om andere redenen iets extra's te pakken? Doe dan net of dat geld niet bestaat. Maak er een gewoonte van om geld dat je plotseling krijgt aan het werk te zetten door schulden af te betalen of te beleggen.

Check ook: Tien redenen waarom jij nooit miljonair wordt

4. Lees dertig minuten per dag

Rijke mensen lezen vaak. Ze blijven leren en investeren in zichzelf, lang nadat ze van school af zijn. Warren Buffett is een voorbeeld van iemand die ontzettend veel leest en daar, denken wij, niet minder van is geworden.

5. Zet je wekker eerder

Naast veel lezen, staan veel succesvolle mensen vroeg op. Miljardairs als Richard Branson en Jack Dorsey beginnen hun dag al om vijf uur 's ochtends. Auteur Thomas Corley onderzocht honderden miljonairs en kwam erachter dat bijna 50% van hen drie uur voordat hun werk daadwerkelijk begint opstaan.

6. Omring jezelf met succesvolle mensen

Met wie je omgaat, is belangrijker dan je misschien denkt. Hoeveel je waard bent, komt vaak namelijk overeen met je beste vrienden. Het omgaan met succesvolle mensen kan ervoor zorgen dat je ruimer gaat denken en je inkomen omhoog schiet. We worden de mensen met wie we omgaan.

7. Houd je uitgaven bij

Als er elke maand meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt, kun je nooit vermogen opbouwen. Om er zeker van te zijn dat je meer verdient dan spendeert, moet je je uitgaven bijhouden.

8. Los eerst schuld met de hoogste rente af

Niet alle schulden zijn hetzelfde. Het is een effectieve strategie om alle schulden die je hebt te rangschikken aan de hand van rente. Zorg ervoor dat je schuld met de hoogste rente eerst afbetaalt.

Lees ook: Tien goede manieren om 1.000 euro te spenderen of investeren

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

De 5 grootste beleggingsblunders van dit moment

In paniek naar de nooduitgang bij een beursdaling, teveel risico nemen e... Lees verder ›