IEXGeld

Dossiers

Profiel

Meer geld opzij zetten? Drie miljonairs delen hun beste tip.

De gemene deler van veel miljonairs is dat ze zuinig leven. Vaak rijden ze in een tweedehands auto, hebben ze niet de allerduurste kleding en leven ze prettig maar niet overdreven. Meer sparen en minder uitgeven klinkt simpel, maar dat is het niet voor iedereen. Om je te helpen heeft CNBC de beste manieren om vermogen op te bouwen, volgens drie miljonairs, op een rij gezet.

1. Spaar automatisch

In vijf jaar tijd ging miljonair Grant, van de website Millenial Money, van twee dollar op zijn rekening naar een miljoen dollar. In die vijf jaar probeerde hij natuurlijk zoveel mogelijk te verdienen, maar het belangrijkste was dat hij 50% van zijn inkomsten spaarde.

Hoe deed hij dat? Door geld automatisch over te laten maken naar zijn beleggingsrekening of spaarrekening. Dat is volgens hem essentieel.

Grant is niet de enige die dit aanbeveelt. Ook miljonair David Bach, die het boek The Automatic Millionaire schreef, zegt dat automatisch sparen dé stap is "die je bijna garandeert dat je niet financieel faalt". Je komt nooit in de verleiding om minder te sparen omdat je bij wijze van spreken niet eens doorhebt dat je spaart.

Lees ook: In zes stappen van armoedig naar stinkend rijk

2. Zorg voor meerdere inkomstenbronnen en spaar de grootste

Vanaf het moment dat hij begon met werken had de gepensioneerde Amerikaanse comedian en talkshowhost Jay Leno twee inkomens. Het geld van het ene inkomen spaarde hij, het andere gaf hij uit.

Zelfs nadat het geld met bakken binnenkwam, bleef hij dit doen. Zo trad hij 150 keer per jaar op als comedian door heel Amerika en dat geld gaf hij uit, terwijl hij het geld van zijn talkshow The Tonight Show allemaal opspaarde.

Hoe je dit ook kunt doen? Verzin eerst hoe je meer geld kunt verdienen. Pas daarna de tactiek van Leno toe: spaar je grootste inkomstenbron en geef de kleinere bron uit.

Lees ook: Tien redenen waarom jij nooit miljonair wordt

3. Gebruik de 50-30-20-procent-regel

Vooral deze regel zorgde ervoor dat Kyle Taylor van de website The Penny Hoarder van arm naar een miljoen ging in een aantal jaar. Door die regel toe te passen kon hij makkelijk sparen, vooral wanneer hij een cadeau of bonus kreeg.

De 50-30-20-procent-regel werkt als volgt: 50% van je inkomen gaat rechtstreeks naar de bank. Naar je normale rekening, noodpotje of spaarrekening. 30% geef je uit aan je huidige levenskosten en met de laatste 20% betaal je leuke dingen.

Door die percentages van te voren duidelijk te hebben, krijg je de vrijheid èn de controle om slimme financiële beslissingen te maken, zegt Taylor. 

Check ook: Zeven manieren om extra geld te verdienen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›