IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zes tips om sneller en slimmer je schulden af te bouwen

Schulden maak je sneller dan je denkt. Voor het kopen van een huis sluit je een hypotheek af en als je studeert leen je ook. De schulden kunnen dan ineens oplopen en mogelijk zie je door de bomen het bos niet meer. Wij geven vier tips die helpen bij het sneller en slimmer afbouwen van je schulden.

1. Rangschik je afbetalingen op basis van de rentetarieven

Het kan slim zijn om je te concentreren op de schulden waarover je het hoogste percentage aan rente moet betalen. Dat is het goedkoopst, want je betaalt in totaal minder rente.

2. Zie het afbouwen van je schulden als een dieet

Het afbetalen van schulden is als afvallen: voor beide is discipline en stimulans nodig. Maak een takenlijstje en houd bij hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel eruit gaat, op een manier waarop je bij een dieet bijhoudt hoeveel kilo's je kwijt bent.

Je mag jezelf daarbij soms best een klein beetje belonen voor de behaalde prestaties, bijvoorbeeld wanneer je een bepaald bedrag aan schulden hebt afbetaald.

Zorg ook dat het plan omtrent de afbouw van je schulden realistisch is, zodat je niet halverwege opgeeft en alsnog weer geld uitgeeft.

Lees ook: Tien tips om van je schulden af te komen

3. Mis geen betalingen

Als je veel leningen hebt afgesloten maar nog geen afbetaling hebt gemist, zorg er dan voor dat dit zo blijft. Je wilt geen problemen krijgen met de bank of andere instelling die aan jou geld heeft uitgeleend.

Dit maakt je onderhandelingspositie ook beter wanneer je bijvoorbeeld aan je geldschieter wilt vragen de rentes te verlagen. De geldschieter zal niet eens in gesprek willen, als je al lange tijd niet hebt afbetaald.

Het is uiteraard niet gezegd dat je alsnog een lagere rente kunt krijgen op je lening, maar onthoud dat iemand liever de schuld afbetaald ziet worden tegen minder rente dan dat hij of zij helemaal niets meer ontvangt omdat jij je rekeningen niet meer betaalt.

4. Herfinancier schulden om lagere rentes te krijgen

Mensen houden hun diverse schuldenposten graag gescheiden van elkaar. Ze zien bijvoorbeeld hypotheek als een heel andere schuld dan schulden op creditkaart of voor een auto. Zelfs over de voorwaarden van een autolening kan opnieuw worden onderhandeld. Misschien kun je schulden juist samenbrengen, als je dat lagere rentetarieven oplevert.

Hypotheken kunnen rentes hebben van 5% of minder, terwijl een autolening of creditkaartschuld al snel 7% tot zelfs 20% kan zijn.

Er zijn partijen, waaronder Stichting Kredietbank Nederland, die je een herfinanciering aan kunnen bieden. Deze bank betaalt dan in een keer al je schulden af en voor het totaalbedrag heb je dan alleen nog een lening bij de Kredietbank. Los van dat dit overzichtelijk kan zijn, krijg je een nieuwe looptijd en termijnbedragen. De rente die je dan betaalt is meestal lager dan andere kosten, zoals roodstaan, onverwachte boetes of bijkomende administratiekosten.

Lees ook: Dit betekent rood staan voor de hoogte van je hypotheek

Schuldhulpverlening

Kom je er na deze tips nog niet uit? Dan zijn er diverse organisaties die je persoonlijke hulp of advies kunnen verlenen. Denk aan een wijkteam, maatschappelijk werk of een sociale dienst in je gemeente. Dit heet schuldhulpverlening.

Een hulpverlenende partij kan een betalingsvoorstel doen aan schuldeisers of als dat niet werkt kan de rechter worden gevraagd om een oplossing. Meer over schulddienstverlening en de voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een schuldregeling, lees je hier.

Check ook: Schulden aflossen kan op veel manieren

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit kun je doen tegen WhatsApp-fraude

Kun je je geld nog terugkrijgen? Lees verder ›