IEXGeld

Dossiers

Profiel

Spaar als een gek en drie andere manieren om je pensioen aan te vullen

Iedereen wil natuurlijk een mooi bedrag hebben om maandelijks uit te geven tijdens de pensioenjaren. Maar uit veel Engelse onderzoeken blijkt dat velen onderschatten hoeveel je opzij moet zetten om dat te bereiken. 

Ook in Amerika bestaat er een wereld van verschil tussen wat Amerikanen denken nodig te hebben voor hun pensioen en wat ze echt hebben. Zo dacht in een peiling van de Employee Benefit Research Institute 80% van de ondervraagde Amerikaanse arbeiders 250.000 dollar nodig te hebben voor hun pensioen.

Lees ook: Dit wordt er bedoeld met een pensioengat

Maar vermogensbeheerder Vanguard laat zien dat Amerikanen tussen 55 en 64 jaar gemiddeld minder dan 72.000 dollar in hun pensioenpotje hebben.

Time.com geeft je vier dingen mee om te doen als je je pensioen met rasse schreden ziet naderen, maar nog niet genoeg geld hebt om dat pensioen te bekostigen. 

1. Spaar als een gek

Hier kun je niet omheen als je te weinig in je pensioenpot hebt zitten. Ja, heb je minder geld te besteden dan kan dat pijnlijk zijn. Maar als je hier serieus mee aan de slag gaat, kun je maandelijks een mooi bedrag opzij zetten.

Als je op vijftigste begint met het sparen van 500 euro per maand dan heb je op je vijfenzestigste toch 144.000 euro, uitgaande van een jaarlijks rendement van 6%. Verhoog dat bedrag naar 1000 euro per maand dan heb je op je vijfenzestigste 288.000 euro.

Is sparen als een gek genoeg om goed te maken dat je je hele leven te weinig opzij heb gezet? Waarschijnlijk niet, maar je hebt wel een veel betere kans op een prettig leven tijdens je pensioen. 

Lees ook: Kun je tijdens je pensioen rondkomen van een miljoen?

2. Breng je beleggingsportfolio op orde

Als je geld tekort komt voor je pensioen dan wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk geld inzetten op aandelen zodat je dat snel kunt goedmaken. Maar zo'n agressieve strategie kan ook verkeerd uitpakken, want meer rendement is ook meer risico. Altijd. 

Helemaal als aandelen een forse tik krijgen en 50% of meer dalen. Als dat net gebeurt op het moment dat je met pensioen wilt gaan, tsja... Zeg maar hallo tegen dat bijbaantje tot je 85ste. Een betere manier om te beleggen: stel een mix samen van aandelen- en obligatiefondsen.

Bekijk daarbij hoeveel risico je wilt nemen en wat dan ongeveer het rendement is wat je kan behalen. Met deze tool van vermogensbeheerder Vanguard kun je bepalen hoeveel risico je wilt nemen. 

Check ook: Doe deze vier dingen om over je angst voor beleggen heen te komen

Als je dat eenmaal duidelijk hebt dan kun je een verdeling maken tussen aandelen en obligaties. Als je fondsen uitkiest, neem dan fondsen die je de meeste kans geven op een goed rendement. 

Dat zijn namelijk goedkope passieve indexfondsen die de prestaties van brede aandelen- en obligatiemarkten volgen. Je kunt dat soort fondsen, soms met lagere kosten dan 0,1% van je inleg, vinden in de "Building Blocks Funds" sectie op de website van Time waar de 50 beste mutual fondsen en ETF's in staan. 

3. Werk een paar jaar door

Als je leuk werk hebt, is het niet erg om een paar jaar door te werken. Stoppen op je vijvenzestigste is voor veel werkende mensen tegenwoordig toch een utopie. Langer doorwerken helpt je pensioenpotje op meerdere manieren. Ten eerste kan je in die paar jaar meer sparen.

Daarnaast heeft je geld langer de tijd om te groeien op de beurs. Neem een 50-jarige die 1000 euro per maand belegt. Als deze niet op z'n 65ste met pensioen gaat, maar op zijn 68ste dan begint hij zijn pensioen met 95.000 euro extra. 

Ook hoeft dat totale pensioenpotje daardoor twee jaar minder pensioen te financieren. 

Check ook: Het is tijd voor pensioenplanning

4. Neem meer radicale stappen

De weg naar je pensioen gaat, zoals je kan opmaken uit de voorgaande tekst, niet altijd over rozen en daarom moet je manieren verzinnen om nog wat van je pensioenpotje te maken.

Heb je bijvoorbeeld veel overwaarde in je huis dan kan je daar mooi van profiteren door je huis te verkopen en je intrek te nemen in een kleiner huis. Je kinderen zijn toch al het huis uit, dus wat kleiner wonen is geen probleem, toch?

Wat je ook zou kunnen doen is verhuizen naar een regio of land waar het leven gewoon een stuk goedkoper is. In Groningen is het leven bijvoorbeeld goedkoper dan Amsterdam en het leven in Thailand is dan weer veel minder aan de prijs dan leven in Nederland. Dat zit je er alsnog warmpjes bij. 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›