IEXGeld

Dossiers

Profiel

Doe deze vier dingen om over je angst voor beleggen heen te komen

Je denkt wellicht dat veel jongeren een beetje lanterfanten en al hun geld uitgeven aan dure koffie en festivals. Maar uit verschillende studies blijkt dat jongeren juist goed aan het sparen zijn voor bijvoorbeeld hun pensioen.

Toch zijn veel jongeren niet goed in beleggen en zouden ze daar nog veel meer uit kunnen halen. Veel jongeren zijn bang om te beleggen of vinden het moeilijk.

En dat is een probleem, want door te beleggen haal je veel meer uit je geld (dat je in eerste instantie spaart). MarketWatch.com somt vier essentiële dingen op die jongeren moeten doen om over hun angst voor beleggen heen te komen.

1. Doe gratis kennis op

Tuurlijk, beleggen is heel eng en het lijkt op gokken. Tot je doorhebt wat je aan het doen bent. Overal is gratis kennis te vinden over beleggen, weet MarketWatch.

Zoek bijvoorbeeld rechtsboven in deze website op het woord beleggen en er gaat een wereld voor je open. Kijk ook eens naar onze sectie over beginnen met beleggen. Of je nu zelf wilt beleggen, zelf wilt beleggen met advies of je beleggingen liever uit handen geeft, wij laten je met verschillende artikelen stap voor stap zien hoe je daadwerkelijk kunt beginnen.

Lees ook: Twaalf dingen die iedere belegger moet onthouden

2. Omarm risico nemen

Hoe meer risico je neemt met beleggen, hoe meer je kunt verdienen. Zo loop je met bijvoorbeeld aandelen meer risico dan met obligaties, maar houd je er als het goed is ook meer aan over aan het einde van de rit.

Natuurlijk kun je met aandelen op de korte termijn geld verliezen, maar als je er in zit voor de lange termijn dan is dat onwaarschijnlijk.

De geschiedenis leert ons dat een portefeuille van alleen aandelen een rendement van gemiddeld 10,1% opleverde per jaar tussen 1926 en 2015. Een portefeuille met alleen obligaties leverde maar rond de helft daarvan op per jaar, namelijk 5,4%.

Om dat even in echt geld uit te drukken: als je 5000 euro had belegd in aandelen voor vijftig jaar met een rendement van 10,1% dan had je nu 614.000 euro gehad. Met een rendement van 5,4% per jaar had je maar 69.000 euro gehad.

3. Neem dat risico door te beleggen in indexfondsen

Jongeren zouden het grootste gedeelte van hun portefeuille moeten beleggen in aandelen nu ze nog tijd hebben. De beste manier om dat te doen is niet door alles op één aandeel te zetten, maar door goedkope indexfondsen te kopen.

Je kunt een fonds aanschaffen waarmee je belegt in Europese aandelen, een fonds voor Amerikaanse aandelen en een voor opkomende markten en daardoor heb je een goede spreiding van je risico.

Check ook: Beginnen met beleggen? Met deze tips ga je onbezorgd van start.

4. Betaal niet teveel voor beleggingen

Je hebt niet in de hand wat de aandelenmarkt doet, maar je hebt wèl in de hand hoeveel je betaalt voor beleggingen. Een aandelenfonds rekent je een percentage van je inleg, elke keer als je koopt of verkoopt.

Elke euro die je aan kosten kwijt bent, vermindert je rendement. Houd de kosten daarom laag door weinig te handelen en als je meer dan 0,25% betaalt voor een indexfonds, dan moet je kijken of je op zoek kunt gaan naar een goedkoper alternatief.

Lees ook: Voorkom deze veelgemaakte beleggingsfout

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

De 5 grootste beleggingsblunders van dit moment

In paniek naar de nooduitgang bij een beursdaling, teveel risico nemen e... Lees verder ›