IEXGeld

Dossiers

Profiel

Het is tijd voor pensioenplanning

Momenteel is het pensioen gebaseerd op de pensioenleeftijd van 67 jaar. Maar vanaf 2022 gaat de AOW-leeftijd omhoog naar 67 jaar en 3 maanden.

Je pensioen(richt)leeftijd voor je pensioen via je werkgever gaat in 2018 zelfs omhoog naar 68 jaar. Dit heeft tot gevolg dat pensioenuitvoerders (lees: pensioenfondsen en pensioenverzekeraars) vóór 2018 moeten nadenken over aanpassing van hun regeling. En vervolgens moeten ze dit duidelijk aan je communiceren.

Pensioenverzekeraars en besturen van pensioenfondsen moeten besluiten of het fonds ook je oude aanspraken gaat herrekenen naar 68 jaar. Zij hebben dus nog veel werk te verzetten.

Afstand tussen pensioenleeftijd en AOW-leeftijd

Voor jou betekent dat door de verhogingen op korte termijn je pensioenleeftijd en je AOW-leeftijd verder uit elkaar komen te liggen. Met name oudere werknemers moeten hier goed op letten.

Je mag het niet eens zijn met de verhoging van je pensioenleeftijd, maar Staatssecretaris Klijnsma overweegt om in de wet te regelen dat je in deze situatie geen bezwaar kunt maken tegen een herrekening van je pensioen.

Lees ook: In het buitenland gewoond? Dan krijg je minder AOW.

Automatische koppeling aan levensverwachting

De overheid verhoogt je AOW-leeftijd sinds 2013 in kleine stapjes. Deze stapjes staan vermeld in de wet, maar vanaf 2022 wordt de verhoging automatisch gekoppeld aan de stijging van de levensverwachting.

Een verdere verhoging van de AOW-leeftijd wordt jaarlijks bepaald aan de hand van de macro gemiddelde resterende levensverwachting op 65 jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt de raming hiervoor.

En als er sprake is van een verdere verhoging, gaat deze verhoging steeds in stappen van drie maanden. Hiervoor is geen wetswijziging nodig. De overheid kondigt de verhoging telkens ten minste vijf jaar van te voren aan.

Het CBS maakte op 31 oktober 2016 de raming van de macro gemiddelde resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd voor 2022 bekend: 20,63 jaar. Daardoor komt de AOW-leeftijd in 2022 uit op 67 jaar en drie maanden.

Wat betekent dit voor jou?

Je pensioenleeftijd blijft, net zoals de afgelopen jaren, hoger liggen dan je AOW-leeftijd. Belangrijk om (alvast) te bedenken: hoe ga je je pensioeninkomen stroomlijnen? Welke keuzes heb je en denk je te maken op je pensioendatum? Ga je je pensioen vervroegen? Kies je voor een hoger of juist lager startpensioen? Kortom: werk aan de winkel, je moet financieel gaan plannen!

Lees ook: Eerder met pensioen? Ja, dat kan!

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Dagelijkse Kost 25 feb 2017 om 10:35 0
    Wanneer wordt het eens tijd dat die Klijnsma met haar rolstoel in een beek belandt? Smerig wijf.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Als zzp-er sparen voor je pensioen? Let op de kosten

Deze drukken enorm op het rendement. Wees dus kritisch. Lees verder ›