IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beginnen met beleggen? Met deze tips ga je onbezorgd van start.

Een Brexit, of Trump in het Witte Huis? Het zou de beurzen onherroepelijk een dreun geven. Maar tegen alle verwachting in koersen de aandelenbeurzen hoger en worden nieuwe toppen bereikt. Markten zijn moeilijk te voorspellen. Sommige beleggers beginnen hoogtevrees te krijgen. Maar angst is een slechte raadgever.

Hoe ga je om met pieken en dalen op de beurs? Drie tips!

1. Houd vast aan je beleggingsplan

Voordat je begint met beleggen is het belangrijk om helder te hebben waarom je belegt. Wat zijn je doelen en wanneer wil je die bereiken?

Je vergroot de kans op succes door een concreet beleggingsplan te maken en daaraan vast te houden in goede en mindere tijden. Zo'n plan als houvast voorkomt dat emoties de overhand krijgen. Houd je plan jaarlijks tegen het licht om te kijken of je doelstellingen of beleggingen bijgesteld moeten worden.

Check ook: Waarom herbalanceren van je portefeuille belangrijk is

2. Beleg voor langere termijn

De kans dat je als belegger een correctie meemaakt in je leven is bijna onvermijdelijk. Koersen gaan immers op en neer door de jaren. Belangrijk is hoe je ermee omgaat. Ook op de aandelenbeurzen geldt dat na regen weer zonneschijn komt. Tijd is daarom eigenlijk belangrijker dan timing van de markt.

Een lange adem (lange beleggingshorizon) levert vaak meer rendement op dan je doorlopend af te vragen wanneer het beste moment is om in of uit te stappen. Bij beleggen is een horizon van tien à vijftien jaar aan te bevelen. Hoe langer de beleggingshorizon, des te groter de kans dat je beloond wordt voor het risico dat je hebt genomen.

Lees ook: Begin nú met beleggen voor je pensioen

3. Spreid je instapmoment

Zo ingewikkeld het timen van de markt is, zo eenvoudig is het alternatief. Je kunt met een kleiner bedrag starten en dit in de komende maanden of jaren uitbouwen.

Als je je instapmoment spreidt over een langere periode zul je nooit helemaal op een hoogtepunt of dieptepunt instappen. Op deze wijze middel je de aankoopprijs. Twijfel je nu over het instapmoment, houd dan een deel van je vermogen achter de hand om dat op latere momenten te beleggen.

Lees ook: Beleggen zonder startkapitaal? Ga middelen!


Bart Spronk is oprichter van vergelijkingssite beleggingsmatch, waar je zelf (online) vermogensbeheerders en brokers met elkaar kunt vergelijken.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›