IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom herbalanceren van je portefeuille belangrijk is

Tegen langetermijnbeleggers wordt vaak gezegd: als je eenmaal beleggingen voor je portefeuille hebt gekocht, ga er dan niet meer aan sleutelen en laat de tijd het werk doen. Kijk er niet naar, laat je niet van de wijs brengen en heb vertrouwen.

Dat is zeker waar. Vaak kijken zorgt nogal eens voor veel transacties met bijbehorende kosten. Of voor de verkoop van beleggingen die je beter had kunnen houden.

Maar een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat helemaal niets doen wel iets betekent voor je portefeuille: de beleggingen die het goed doen krijgen een steeds hoger 'gewicht'. Stel dat je begon met een aandelenfonds en een obligatiefonds (verhouding 50/50). Als het aandelenfonds het heel goed doet, kan die verhouding na een jaar best eens 60/40 zijn.

Check ook: Zo zorg je dat je vasthoudt aan je asset allocatie

Herbalanceren van je beleggingsportefeuille

De samenstelling van je portefeuille verandert dus. Natuurlijk kun je dit zo laten. Misschien gaan de aandelen het jaar erop nog steeds zo hard en kun je zo een mooi rendement behalen. Maar er zijn wel argumenten om dit niet z'n gang te laten gaan. Morningstar zet het op een rij.

 1. Je hebt een jaar geleden heel waarschijnlijk niet voor niets besloten om in een bepaalde verhouding van bijvoorbeeld aandelen-obligaties te gaan beleggen. Als die redenen er nog steeds zijn, vanwege je gekozen risicoprofiel, waarom zou je je portefeuille dan niet in dezelfde verhouding terugbrengen?

 2. Een jaar niets doen in de portefeuille heeft nog beperkte gevolgen. Maar als je nooit wat doet, kun je op den duur te maken krijgen met een enorme scheefgroei met weinig structuur.

 3. Herbalanceren leidt tot discipline, iets dat voor een belegger toe te juichen is. De kans is aanwezig dat je 'verliefd' wordt op beleggingen die het goed doen en dat je er te hoge verwachtingen van gaat krijgen.

  Bij herbalanceren zal je gedeeltelijk afscheid nemen van deze 'lievelingetjes' en besteed je meer aandacht aan de achterblijvers. Dat is niet onverstandig, want er is een ijzeren wetmatigheid op de beurs: vroeg of laat zal wat achtergebleven is een inhaalslag maken en wat vooruit is gelopen wordt ingelopen.

Kijk daarom eens per jaar naar je portefeuille en ga na wat er te herbalanceren valt.

Lees ook: Herbalanceren is belangrijk. Hoe vaak moet dat?

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Who Cares 12 februari 2017 22:15 0
  ik heb voor diverse pensioenfondsen asset allocaties gedaan, portefeuilleconstructies e.d. en wat ik dus veel zie is dat men allemaal "binnen de kaders" denkt. Er is meer dan aandelen en obligaties en om nou met stijgende aandelenbeurzen te gaan herbalanceren in de huidige obligatie markt.
  Er zijn dus pensioenfondsen geweest die flexibel zijn omgegaan met de herbalancering en het risicoprofiel en daarmee als beste uit de bus zijn gekomen..
  Sommige pensioenfondsen mochten dat niet (van de DNB) vw lage dekkingsgraad e.d.
  Als je bij het stoplicht altijd oversteekt met groen, maar je bent nu te laat en het is rood ga je dan ook oversteken ?
  tip: herbalanceren doen ... maar er is ook nog zoiets als CASH en derivaten.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Spreiden? Warren Buffett doet er niet aan

Ruim 40% van de beleggingsportefeuille van Warren Buffett bestaat slecht... Lees verder ›