IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de politieke partijen van plan met de hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek staat al jaren onder druk. Niet iedereen heeft het in de gaten, maar er zijn de laatste jaren al flinke stappen genomen. Zo is de renteaftrek voor nieuwe hypotheken alleen nog mogelijk voor leningen waarop daadwerkelijk wordt afgelost èn wordt de maximale renteaftrek jaarlijks in stapjes teruggebracht, van oorspronkelijk 52% naar 38% in 2042.

Lees ook: In het kort: de hypotheekrenteaftrek uitgelegd

Hypotheekrente en verkiezingen 2017

Maar de hypotheekrenteaftrek blijft een heet hangijzer en geen enkele politieke partij durft de keiharde stelling in te nemen dat de aftrek op korte termijn moet worden afgeschaft. En zeker niet vlak voor de verkiezingen. Toch heeft elke politieke partij eigen plannen met de hypotheekrenteaftrek. Een overzicht.

  • VVD: De VVD wil niets veranderen aan de hypotheekaftrek. De partij wil de afbouw die nu is afgesproken voortzetten.

  • PVDA: Geen voordeel meer op luxe villa's, staat in het partijprogram van de PVDA. Renteaftrek wordt beperkt tot een hypotheek tot 500.000 euro.

  • CDA: Het CDA wil de aftrek wel veranderen en 'm beperken tot de 1e schijf van de inkomstenbelasting. Iedereen moet tegen hetzelfde tarief de rente van de hypotheek kunnen aftrekken.

  • PVV: De PVV heeft eerder aangegeven niks aan de hypotheekaftrek te willen veranderen. In het verkiezingsprogramma van 2017 wordt hierover verder niks gezegd.

  • D66: Als het aan D66 ligt, gaat de afbouw van de maximale aftrek sneller. Een daling van 2 procentpunt per jaar in plaats van de huidige 0,5. Tot het percentage aftrek op 30% staat. Als pleister op de wonde wil de partij het tarief van het eigenwoningforfait verlagen.

  • GroenLinks: GroenLinks kiest voor de meest radicale manier. De hypotheekaftrek en het eigenwoningforfait gaan verdwijnen in 24 jaar tijd.

  • SGP: De SGP wil de hypotheekrenteaftrek in twintig jaar tijd hervormen. Tegenover een verlaging van de aftrek wil de partij belastingvoordeel teruggeven op arbeid. De overdrachtsbelasting moet worden afgeschaft. Dat geldt ook voor het eigenwoningforfait.

  • VNL: VNL wil ook af van de hypotheekaftrek, maar aan het eigenwoningforfait moet niets worden veranderd.

  • De Vrijzinnige Partij: De Vrijzinnige Partij wil het heel anders gaan doen. Die partij stelt de hypotheekrenteaftrek afhankelijk van de afstand tussen je woning en je werk. Je mag de rente niet aftrekken als je meer dan 10 kilometer van je werk af woont. Deze maatregel zal het forensverkeer ontmoedigen. Volgens het CPB is de uitvoering van de maatregel wel complex.

Lees ook: Drie dingen die je moet weten over de hypotheekrenteaftrek

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›