IEXGeld

Dossiers

Profiel

In het kort: de hypotheekrenteaftrek uitgelegd

De financiële wereld is heel wat begrippen rijk. Sommige termen zijn eenvoudig en veelvoorkomend, andere woorden liggen - in elk geval op het eerste gezicht - minder voor de hand. 

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag behandelt Dorien Aaftink van Finance Chick de hypotheekrenteaftrek.


Stel: je koopt een huis. Hiervoor sluit je een hypotheek af en over die lening betaal je rente. Dat kan je alleen al op jaarbasis duizenden euro's kosten. Dat geld kan beter besteed worden!

En daarom is in 1893 de hypotheekrenteaftrek ingevoerd. Je mag het rentebedrag aftrekken van je bruto jaarinkomen bij je aangifte inkomstenbelasting. Daardoor verlaag je je belastbare inkomen.

Dit maakt een huis kopen aantrekkelijker en zo wordt de woningmarkt gestimuleerd. Een leuk weetje: onze zuiderburen noemen de renteaftrek woonbonus.

Lees ook: Drie dingen die je moet weten over de hypotheekrenteaftrek

Regels hypotheekrenteaftrek aangescherpt

Je kunt je voorstellen dat de regering zo best veel geld misloopt. Om die reden is renteaftrek altijd een discussiepunt geweest. En de regels worden aangescherpt.

In 2013 is ingevoerd dat je je betaalde hypotheekrente alleen mag aftrekken als je binnen 30 jaar je hypotheek afbetaalt. Heb je ná 2013 een hypotheek afgesloten, dan moet je in elk geval annuïtair of lineair aflossen om renteaftrek te kunnen krijgen.

Lees ook: Dit zijn de hypotheken waaruit starters kunnen kiezen

Verlaging hypotheekrenteaftrek

Sinds 2014 wordt hypotheekrenteaftrek in stapjes beperkt. De rente kon voorheen in de hoogste belastingschijf tegen 52% worden afgetrokken. Sinds 2014 wordt dat jaarlijks met 0,5 procentpunt verlaagd.

In 2042 zal het maximale tarief waartegen hypotheekrente is af te trekken 38% zijn. Wie met zijn inkomen in de hoogste belastingschijf valt kan nu al wat van de wijziging merken.

Lees ook: Een huis kopen? Check dit stappenplan!

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›