IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie dingen die je moet weten over de hypotheekrenteaftrek

Het scheelt je maandelijks de wereld aan geld: de hypotheekrenteaftrek (hra). Van elke euro rente die je betaalt over je hypotheek, krijg je namelijk tot maximaal 50 eurocent terug van de fiscus.

Dit geld verschijnt echter niet zomaar op je bankrekening. Er zijn voorwaarden aan verbonden. Over de hypotheekrenteaftrek, de voorwaarden en hoe het zit met de verdere afbouw van de hra lees je alles in dit artikel.

1. Wat is de hypotheekrenteaftrek precies?

De overheid wil het kopen van huizen en het afsluiten van hypotheken stimuleren, want dat is goed voor de economie. Daarom is de hra in het leven geroepen om het kopen van een woning goedkoper te maken. 

Hoe werkt het dan? Nou, de rente die je betaalt over je hypotheek mag je aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. De hypotheekrente vul je in als aftrekpost in box 1 naast bijvoorbeeld je reiskosten. 

2. Wat zijn de voorwaarden? 

Je komt niet zomaar in aanmerking voor deze belastingkorting. Zo heb je maar maximaal 30 jaar recht op aftrek over de rente die je betaalt voor je hypotheek.

Als je hypotheek na 1 januari 2013 is afgesloten heb je alleen recht op een aftrek als je een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek hebt. Hier schreven we meer over deze twee hypotheekvormen. 

Verkoop je jouw huis met winst? Dan moet je die winst gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Stop je de verkoopwinst niet in je nieuwe huis? Dan is de rente over dat bedrag aan hypotheek niet aftrekbaar.

Check ook: Hypotheekregels bij een verhuizing zijn niet bij alle banken gelijk

Als je voor 1 januari 2018 je restschuld meefinanciert in je hypotheek dan is de rente over deze schuld volledig aftrekbaar voor een periode van 15 jaar. 

De hypotheekrente die je betaalt over de kosten koper is ook aftrekbaar en als je jouw hypotheek wil oversluiten dan is de oversluitboete fiscaal aftrekbaar. Behalve als je die boete financiert via je hypotheek. Dan is de rente over die boete weer niet aftrekbaar.

3. Hoe zit het met de afbouw van de hypotheekrenteaftrek?

Sinds 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek elk jaar verder beperkt. Jaarlijks wordt het percentage waar aftrek over mogelijk is, verlaagd met 0,5% tot deze uiteindelijk 38% is. Val je met je inkomen in de hoogste belastingschaal van 52%, dan merk je nu al dat je woonlasten elk jaar hoger uitkomen. 

Het merendeel van de mensen in Nederland komt met het hoogste deel van hun inkomen maximaal in de derde belastingschijf met 42%. Zij krijgen daarom pas in 2035 te maken de eerste verlaging van hun aftrek.

Lees ook: Kun je je hypotheek nog betalen als de rente weer gaat stijgen?

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›