IEXGeld

Dossiers

Profiel

Energielabel en hypotheek: hoe zit dat ook alweer?

Sinds begin dit jaar is het energielabel extra belangrijk geworden voor je hypotheek. Ga je een energiezuinige woning kopen, dan kun je vermoedelijk meer lenen.

Vanwege de forse stijging van de energieprijzen in de afgelopen jaren, is het volgens de overheid erg belangrijk geworden om de ontwikkeling van die prijzen mee te nemen in de hypotheek, naast je inkomen en maandlasten. Want hoe meer je kwijt bent aan energieprijzen, hoe minder ruimte je hebt om je hypotheek af te lossen. 

Maar andersom is ook het geval: is je energierekening laag omdat je een zuinige woning hebt, dan houd je meer over voor de hypotheek. Om deze reden is er besloten om vanaf dit jaar de hypotheekruimte wat te verruimen voor kopers van energiezuinige woningen. 

Tot wel €50.000 meer lenen

Wat betekent dat nou concreet? Kort gezegd: als de woning een energielabel heeft van E, F of G dan kun je minder lenen en een hoger label betekent dat je meer kunt lenen. Dat gaat in stapjes van €5.000 en €10.000. Koop je een woning met label C of D dan kun je €5.000 meer lenen. Bij een label van A en B gaat het om €10.000 extra. Vervolgens is de stap iedere keer €10.000 per label. In het meest gunstige geval kun je €50.000 meer lenen voor een woning met een label A++++ met gegarandeerd geen energiekosten. 

Woning verduurzamen

Wil je je woning verduurzamen? Ook dan kun je meer lenen. Hiervoor bestaat een lijst van maatregelen die vrijwel altijd de energierekening meer doen dalen dan dat de maandlasten van de hypotheek stijgen.

Sinds dit jaar wordt gekeken naar het energielabel voorafgaand aan de verbouwing. Zo kun je €20.000 meer lenen bij label E,F of G, €15.000 bij C en D en €10.000 bij label B of zuiniger. Voorwaarde is uiteraard dat je dit bedrag daadwerkelijk gebruikt voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Denk daarbij aan het isoleren van gevel, dak of vloer, de aanschaf van een warmtepomp en zonnepanelen of het laten plaatsen van isolatieglas. Het extra geld is beschikbaar vanuit een bouwdepot.

Laag energielabel uit de gratie

De Hypotheekshop merkte eerder dit jaar bij radiozender BNR op dat huizenkopers steeds meer moeite krijgen om een hypotheek rond te krijgen voor een huis met een laag energielabel. Hypotheekverstrekkers zouden daarmee een signaal afgeven dat er goed op het label gelet moet worden. Ook oordelen zij dat het risico op betalingsachterstanden kleiner is bij duurzamere woningen. 

“Ondanks de extra bedragen waarmee je je maximale hypotheek kunt ophogen, is het natuurlijk zaak om te kijken of die maximale hypotheek ook echt bij je past”, stelt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. “Meer kunnen lenen is mooi, maar betekent ook hogere maandlasten. Wil je jouw geld daar ook aan uitgeven? Of wil je liever meer overhouden voor andere dingen die je ook belangrijk vindt? Denk daar goed over na voordat je een hypotheek afsluit.”

Lees ook: Let hierop bij een desktoptaxatie

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›