IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een stock picker is geen dief

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: stock picker.


Een stock picker is iemand die aandelen koopt en/of aanbeveelt in de verwachting (of de hoop) dat deze bovengemiddelde presteren ten opzichte van het marktgemiddelde. Als de AEX 7% stijgt in een jaar dan rekent de stock picker erop dat zijn aandelen het veel beter doen omdat de koersen in zijn ogen te laag zijn.

Als we professionele beleggers mogen geloven dan is dit de juiste tijd voor stock picking. De verwachte rendementen van aandelen (en ook obligaties) zijn lager dan gemiddeld en markten komen naar verwachting dit jaar flink in beweging, in Europa bijvoorbeeld omdat er in veel landen verkiezingen zijn.

Beleggen: hier begin je

Winnaars scheiden van verliezers

De beleggersindustrie roept dit overigens best regelmatig, zodat je kiest voor duurdere actieve beleggingsfondsen met stock pickers aan het roer in plaats van goedkopere indexfondsen. 

Denk nou niet: stock picking, dat kan mijn gekke broertje ook. De hoop of overtuiging komt wel ergens vandaan. Mensen die van stock picking hun beroep hebben gemaakt baseren zich op technische, fundamentele of andersoortige analyse, zoals de mening van de massa op social media over een bedrijf. Met andere woorden: ze hebben een systeempje uitgewerkt om de winnaars van de verliezers te onderscheiden op de beurs.

Lees ook: Een beweeglijke beurs is een goede vriend

De online beleggingsencyclopedie Investopedia onderscheidt wel tien systeempjes voor aandelenselectie. Waarschijnlijk bestaan er duizenden van dit soort strategieën, iedere investeringsbank heeft alleen al een eigen model voor aandelenselectie.

De basis van de meeste van die systemen is fundamentele analyse. Deze vorm van analyse probeert aan de hand van kerncijfers en andere variabelen de waarde van een bedrijf vast te stellen en bepaalt dan of de koers van het aandeel te hoog of te laag is.

Magische formule

Wat precies waarde is en hoe je die in een getal uitdrukt, maakt het verschil in analyse. Om je direct uit de droom te helpen: er is geen waterdicht systeem of magische formule om kansrijke aandelen te selecteren, want niet alles van waarde is in een getal uit te drukken.

Kerngetallen als winst, omzet, kasstromen, de omvang van de voorraden of schuld zijn prima te kwantificeren, maar hoe weet je of personeel goed werkt of dat het bedrijf stiekem geen foute dingen doet?

Check ook: Leren beleggen in aandelen: stel jezelf eerst deze vragen

Doordat bedrijfswaarde altijd een mix is van meetbare en onmeetbare gegevens is het lastig er een getal op te plakken waarover iedereen het eens is en dat dus een duidelijk antwoord geeft op de vraag op de koers van een aandeel klopt of niet.

Zelfs als zo’n systeem zou bestaan dan is er nog de irrationele mens met zijn emoties die het vaak onvoorspelbaar maakt in welke richting de prijs van een aandeel beweegt.

Waarom is stock picking dan zo belangrijk voor beleggers? Omdat als je de kunst wel beheerst, je er walgend, stinkend rijk mee kunt worden.

Stock picking als kunstvorm

Als je op 18 mei 2012 bij de beursgang van Facebook tienduizend aandelen had gekocht voor de introductiekost van 38 dollar het stuk, dan was je belegging nu 1.260.700 dollar waard. Je was bijna een miljoen rijker geworden in nog geen vijf jaar tijd.

Zolang je stock picking beschouwt als kunstvorm en niet als wetenschap, is er geen vuiltje aan de lucht. En als je aandelen koopt van bedrijven die je snapt, de beste zijn in hun soort en die het lange tijd goed hebben gedaan, maak je best een aardige start als stock picker. De finesse komt later wel.

Lees ook: Weet je eigenlijk waarom je zoveel in aandelen belegt?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Het gevaar van te weinig spreiding

Je hebt vast gehoord dat spreiden cruciaal is voor een gezonde aandelenp... Lees verder ›