IEXGeld

Dossiers

Profiel

Weet je waarom je zoveel in aandelen belegt?

Veel mensen weten niet hoeveel zij precies in aandelen beleggen. Maar gezien de risico’s die horen bij deze beleggingscategorie voelt het mogelijk voor sommigen als iets teveel. Op de vraag waarom zij zoveel in aandelen hebben belegd, luidt het antwoord vaak: omdat mijn adviseur dat adviseerde.

Als je goed naar de situatie van een klant kijkt en goed luistert naar wat hij of zij wil, kan dat leiden tot de conclusie dat een andere beleggingsmix beter past. Misschien kun je je doelstellingen ook wel realiseren met een lager rendement en dus ook een lager risico! 

Lees ook: Dit hebben financiële planning en een doktersbezoek met elkaar gemeen

Dat klinkt logisch toch? Toch wordt in de praktijk de beleggingsmix niet snel aangepast. Stel jezelf en je financieel adviseur daarom altijd de vraag: waarom wordt mijn geld belegd zoals het belegd wordt? Er is maar één antwoord mogelijk. Toch hoor ik vaak antwoorden als:

  • Expert X, Y of Z raadde dit aandeel aan
  • Volgens mijn buurman is dit een goede belegging
  • Mijn baas belegt ook in dit aandeel
  • Dit aandeel staat op de kooplijstjes voor 2017

Deze antwoorden zijn FOUT! Je belegt omdat je je financiële doelstellingen wilt realiseren. Dat is het uitgangspunt van een passende beleggingsportefeuille.

Vragen die je jezelf moet stellen zijn: hoeveel rendement heb ik nodig? Hoeveel geld kan ik missen voor beleggen? Hoe haal ik mijn doelen en tegen welk risico en welke kosten? Als die vragen zijn beantwoord, kan jij of je adviseur aan de slag met de beleggingsmix.

Lees ook: Doe dit als je financiële beslissingen moeten nemen

Durf jij jezelf die vragen te stellen? Nog belangrijker: durf ze te beantwoorden. Want tenzij je er andere leuke dingen mee wilt doen, is jouw geld bedoeld om jouw wensen en financiële doelstellingen te realiseren.

Als je geen antwoord hebt, of je hebt één eerder genoemd antwoord gegeven: geen zorgen! Je bent niet als enige in deze valkuil gestapt. Je bent wel de enige die dit probleem kan oplossen! Alleen of samen met een adviseur.

Nog niet uitgelezen? Hier vind je alle columns van Carl Richards

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›