IEXGeld

Dossiers

Profiel

De drie pensioenpijlers uitgelegd

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: de drie pensioenpijlers.


Op je oude dag wil je kunnen genieten van een degelijk pensioen. In Nederland is een heel stelsel ontworpen dat je inzicht geeft in de verschillende manieren waarop je je pensioen kunt opbouwen.

Dit pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers (de pensioenpijlers), ofwel de losse onderdelen waarop je pensioeninkomen straks is gebaseerd. Je kunt ze nalopen om erachter te komen waar jouw pensioen uit zal bestaan.

Lees ook: Bereken je pensioentekort

Eerste pijler

De eerste pijler is het wettelijke basispensioen vanuit de staat. Dit is het bedrag waar je minimaal recht op hebt wanneer je een (legale) Nederlandse burger bent en de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

Het basispensioen is vastgelegd in de Algemene Ouderdomswet (AOW) en het bedrag is gebaseerd op het aantal jaren dat je (in Nederland) woont of hebt gewoond.

Lees ook: Wanneer mag jij met pensioen?

Tweede pijler 

Dan is er de tweede pijler, de pensioenregeling die tussen jou als werknemer en je werkgever wordt bepaald. Deze pijler is niet verplicht: het kan zijn dat je helemaal geen werkgeverspensioen opbouwt. In Nederland bouwt 90% van alle mensen die in loondienst werken op deze manier pensioen op.

Hierbij betalen vaak zowel de werkgever als werknemer een pensioenpremie. Ook hier zijn je pensioenrechten afhankelijk van je salaris en het aantal jaren dat je bij een bedrijf hebt gewerkt. Bij pensioensparen via je werkgever hoeft er geen inkomstenbelasting over de pensioeninleg betaald te worden.

Check ook: Ik werk, dus ik bouw pensioen op

Derde pijler

Voor de derde pensioenpijler ben jij zelf verantwoordelijk. Het is niet verplicht, maar wel verstandig om binnen deze pijler iets te regelen, bijvoorbeeld door te gaan sparen of een lijfrenteverzekering af te sluiten. Daarmee kun je aanzienlijk pensioen opbouwen en dus het pensioen uit de andere pijler(s) aanvullen.

Lees ook: Begin nú met beleggen voor je pensioen

Uniform Pensioenoverzicht

In 2005 zat volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek de helft van de totale pensioenaanspraken in de eerste pijler, 45 procent in de tweede en 5 procent in de derde.

In je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) kun je zien wat je tot nu toe (in elk geval in de eerste en tweede pijler) hebt opgebouwd en dus waar je pensioen straks uit bestaat.

Check ook: Aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›