IEXGeld

Dossiers

Profiel

Kraanwater ja/nee

Alle kleine beetjes helpen, daar draait In The Pocket om. De rubriek met kleine - en soms wel héél kleine - bespaartips.


Nog even geduld... Maar er zal deze zomer heus nog wel een periode met lekker warm weer komen. Mooie zomer of niet, het is sowieso belangrijk om genoeg te drinken, bij voorkeur water.

Volwassenen hebben volgens het Voedingscentrum zo'n anderhalf tot twee liter vocht nodig op een dag. Water is dan de gezondste én goedkoopste optie om in die behoeft te voorzien.

Dus je drinkt elke dag twee à drie halveliterflesjes water en je bent goed bezig, zou je denken. Maar beter voor je portemonnee is het om geen flesjes water meer te kopen, maar water uit de kraan te drinken.

Hoeveel kost water uit de kraan? Gemiddeld kost 1 liter water 0,0015 euro (inclusief belasting, maar exlusief vastrecht en BTW). Een flesje water van een halve liter kost in de supermarkt afgerond zo'n 0,15 euro.

Lees ook: Doe pakken en flessen met (fris)drank de deur uit!

Een rekenvoorbeeld

Je drinkt 1 liter water per dag, dat is 365 liter per jaar. Koop je steeds flesjes water dan kost dat je 54,75 per jaar, als je ze allemaal in de supermarkt zou kopen. Drink je elke dag die liter water uit de kraan, dan kost het je 0,55 euro. Een besparing van liefst 54,20 per jaar.

Maar drink je expres water uit flesjes omdat je denkt dat dat gezonder is dan kraanwater? Dat kan. Maar het ministerie van Infrastructuur en Milieu controleert regelmatig of het drinkwater in Nederland voldoet aan de gestelde normen. En grijpt in zodra dit niet het geval zou zijn.

Check voor je op vakantie gaat naar een ander land wel even of er daar ook schoon water uit de kraan komt.

Check ook: Zes keer bezuinigen zonder extra inspanningen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›