IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de redenen dat ondernemers in geldnood komen

Je onderneming groeit snel en noteert een keurige winst, maar opeens kun je de rekeningen niet meer betalen.

Financieel expert Hinrich Slobbe van Rabobank ziet het regelmatig gebeuren en zet zeven oorzaken op een rijtje. 

1. Te smalle marges

"Ondernemers kopen te duur in of verkopen te goedkoop", zo stelt Slobbe. "Ze maken kosten, maar kunnen of durven die niet in rekening te brengen bij hun klanten." Dit kan volgens de financieel expert een reden zijn dat er te weinig geld binnenkomt.

Een open deur: verhoog je marges. Lukt dat niet, dan kun je overwegen om je tarieven te verhogen. Ook je boekhoudkundige kennis bijspijkeren kan geen kwaad. Volgens Slobbe zit het probleem deels in gebrekkig financieel inzicht.

Lees ook: Hypotheek afsluiten als ondernemer? Let hier op!

2. Oplopende debiteuren en voorraden

Weet je meer te verkopen, dan moet je ook meer inkopen. Dit kan leiden tot een grotere voorraad en een groeiend bedrag dat uitstaat bij debiteuren. Kortom: je werkkapitaal neemt toe.

Slobbe merkte op dat dit ten koste gaat van de kasstroom. "Elke euro die in voorraad of debiteuren zit, zit niet in je kassa", aldus de deskundige van Rabobank. Zeker als je een groot deel van je omzet haalt uit organisaties die laat betalen, kan dit op termijn voor problemen zorgen.

Volgens Slobbe kun je dit ondervangen door goede betaalafspraken te maken met je klanten. Of leg je probleem voor bij je toeleveranciers. Een nog beter beheer van je voorraden kan natuurlijk ook geen kwaad. 

3. Te veel vastzittend geld

Investeringen zijn volgens Slobbe belangrijk voor je onderneming, maar "je kunt ook overdrijven". Je wilt voorkomen dat er teveel geld zit in machines of voertuigen in plaats van in je kassa, want dit geld zit 'vast' en kan dus niet gebruikt worden om je rekeningen mee te betalen.

"Zorg dat je voldoende vet op de botten houdt om de andere kosten van groei te kunnen betalen." Slobbe adviseert om apparatuur te leasen, zodat je niet in één keer een groot bedrag kwijt bent. Je kunt dus gespreid betalen, waarmee je financiële speelruimte houdt.

4. Uit de hand lopende vervangingsinvesteringen

Let ook op het vervangen van apparatuur. Is het werkelijk nodig om die nieuwe kantoormeubelen te kopen? Is je computer werkelijk aan vervanging toe? Ga dit bij jezelf na.

Lees ook: Bedrijf verkopen? Neem deze 5 tips ter harte

Volgens Slobbe zijn ondernemers al snel te gretig. "Zelf pas ik altijd het vierogenprincipe toe. Zoek iemand die je enthousiasme kan afremmen en laat hem of haar kritisch meekijken bij elke euro die je investeert."

5. Te veel geld overgeboekt naar de privérekening

Niet alleen moet je kritisch zijn op wat je besteedt aan vervangingen, maar ook op je investeringen in de privésfeer. Zorg dat je hobby's niet uit de hand lopen en dat er genoeg geld overblijft in de onderneming om aflossingen en noodzakelijke investeringen te doen.

6. Verrast door de belastingaanslag

"Als je omzet en winst groeien, moet je niet raar opkijken dat je extra moet betalen aan de belastingdienst." Toch komt het volgens Slobbe voor dat ondernemers verrast worden als ze de blauwe envelop met acceptgiro in de bus krijgen.

“Zorg in elk geval dat je boekhouding op orde is, zodat je tijdig weet hoeveel geld je opzij moet zetten voor de belasting. Een goede adviseur zal je hierop wijzen", aldus de financieel directeur. 

7. Een ongezonde financiering

Slobbe waarschuwt verder voor het regelen van de verkeerde financiering voor je bedrijf. Sluit je een lening af met een variabele rente, dan kun je hogere kosten krijgen als de rente stijgt.

Of het kan zijn dat je lening een te korte looptijd heeft. “Zorg voor een financiering met een rentestructuur en looptijd die past bij de investering die je gaat doen. En denk ook aan het afdekken van de risico’s.”

Lees ook: Arbeidsongeschiktheidsverzekering te duur? Een goedkoop alternatief