IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vrienden en familie financieren? Dat wordt aantrekkelijker

Er zijn veel kleinere ondernemers die moeite hebben om hun financiering rond te krijgen. Misschien zie je het wel om je heen bij vrienden of familie, die een eigen zaak hebben. Om het voor hen makkelijker te maken om geld op te halen, moeten er voor particulieren die willen investeren belastingvoordelen komen. Daar pleit D66 voor. Wat kun je verwachten van de “vrienden-, familie- en fans-financiering"? 

D66 doet een voorstel om de Tante Agaath-regeling nieuw leven in te blazen. Deze regeling was actief tussen 1997 en 2011 en maakte het voor particulieren mogelijk om een deel van hun investering terug te krijgen via een belastingvoordeel. Ook als het startende bedrijf niet succesvol bleek te zijn, kregen particulieren alsnog een deel van hun investering terug.

Uiteindelijk ging Tante Agaath op in de bredere Durfkapitaalregeling. Hierdoor werd het onder meer mogelijk om ook in BV’s te investeren, waardoor een deel van het familiaire karakter van de Tante Agaath-regeling verdween. De Durfkapitaalregeling bestaat nog steeds, maar de belastingvoordelen werden in 2011 afgeschaft.

Tante Agaath 2.0

Als het aan D66 ligt komt Tante Agaath weer terug in een nieuwe vorm. De partij wijst onder meer op het succes van de vergelijkbare winwinregeling in België. Daar kunnen kleine ondernemers goedkoop tot €300.000 lenen bij particuliere investeerders, vrienden of familieleden.

In 2022 werden op deze manier 5.000 ondernemers geholpen aan een kleine lening. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn er volgens Stichting MKB Financiering relatief eenvoudig toepasbare fiscale oplossingen die bijdragen aan het stimuleren van de MKB-financieringsmarkt.

Actie blijft uit

Het idee om de Tante Agaath-regeling nieuw leven in te blazen is niet nieuw. Begin 2020 riepen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie al op tot dergelijke plannen, maar tot concrete actie is het tot dusver niet gekomen. Vorig jaar liet minister van Economische Zaken, Micky Adriaansens, nog in een brief aan de Tweede Kamer weten dat fiscale maatregelen als de Tante Agaath- of winwinlening nog steeds als overbodig worden gezien. 

“De [Tante Agaath-]regeling was haar tijd ver vooruit”, zo stelt Ronald Kleverlaan, voorzitter van Stichting MKB Financiering, “maar leidde in die tijd vooral tot extra investeringen in boerenfamiliebedrijven.”

Kleverlaan noemt het afschaffen van de regeling evenwel “zonde”, juist omdat er volgens hem nu veel behoefte aan is. “Met enkele aanpassingen zou deze regeling eigenlijk weer beschikbaar moeten komen. Elders in Europa blijft de MKB-financieringsmarkt niet zo achter als in Nederland.”

Lees ook: De 10 grootste crowdfund-blunders

Gerelateerde Tools