IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ik heb mijn kind een auto gegeven. Moet er schenkbelasting worden betaald?

In de rubriek Durf te vragen beantwoorden we jouw vragen over geldzaken. Wil je iets weten, zit je met een lastige kwestie? Schroom niet en mail 't naar iexgeld@iex.nl. En wie weet kom je het antwoord op jouw vraag binnenkort op de site tegen.


Ik heb mijn kind in 2016 een auto gegeven en ik wil aangifte schenkbelasting gaan doen. Moet er schenkbelasting worden betaald? En zo ja, hoeveel dan? De auto heeft 25.000 euro gekost.

Alles wat je aan een ander geeft - zonder dat er iets tegenover staat - wordt door de Belastingdienst als schenking beschouwd.

De schenkbelasting houdt dus niet op bij geldbedragen, maar geldt ook voor effecten (bijvoorbeeld aandelen, obligaties), onroerende zaken (zoals een huis) en roerende zaken, zoals de auto die je aan je kind wilt geven.

Om te berekenen (of en) hoeveel belasting er moet worden betaald, moet je eerst twee zaken nagaan:

  • Wat is de waarde van de schenking?
  • Geldt er een schenkingsvrijstelling?

Lees ook: Checklist: hoeveel kan ik belastingvrij schenken?

Waarde van de schenking

De waarde van de schenking is gelijk aan de marktwaarde op het moment van de schenking. De Belastingdienst omschrijft dit als het hoogste bedrag dat je bij een eventuele verkoop zou kunnen krijgen. Bij de auto gaan we nu even uit van de genoemde 25.000 euro.

Een schenkingsvrijstelling

Dan de vrijstelling. Als ouder mag je je kind éénmalig (dus één keer in zijn of haar leven) 25.449 euro belastingvrij schenken (bedrag 2016). Dit mag als het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Maak je gebruik van deze vrijstelling, dan hoeft er over de auto dus geen schenkbelasting te worden betaald.

Het kan zijn dat je de vrijstelling wilt bewaren voor later of er al gebruik van hebt gemaakt. Dan kun je mogelijk nog wel van een andere vrijstelling gebruikmaken: als ouder kun je je kind namelijk ieder jaar een vast bedrag belastingvrij schenken. Dat bedrag lag in 2016 op 5.304 euro. Als je vorig jaar verder geen gebruik van die vrijstelling hebt gemaakt, kun je dit bedrag van de 25.000 euro aftrekken.

Lees ook: Schenken onder bewind: zo blijf je zelf de baas over je gift

De belastbare schenking

Er blijft er een belaste schenking van 19.696 over. Daarover moet in totaal 1.969 euro worden betaald (bij een schenking van ouder op kind geldt een belastingpercentage van 10% over de belastbare schenking).

Let op: dit is de schenkbelasting die de ontvanger - dus in dit geval het kind - moet betalen. Kies je er als schenker voor om de belasting te betalen, dan wordt het bedrag hoger. Dit komt doordat de Belastingdienst dat ook weer als een schenking ziet. Het bedrag zou in dat geval uitkomen op 2.188 euro.

Lees ook: Let op: soms moet je erfbelasting betalen over een schenking

Met deze rekenhulp van de Belastingdienst kun je precies uitrekenen hoe hoog de schenkbelasting is.

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›