IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een hoog verwacht rendement? Reken jezelf niet rijk!

In de rubriek Durf te vragen beantwoorden we jouw vragen over geldzaken. Wil je iets weten, zit je met een lastige kwestie? Schroom niet en mail 't naar iexgeld@iex.nl. En wie weet kom je het antwoord op jouw vraag binnenkort op de site tegen.

Hieronder beantwoordt Bart Spronk - IEXGeld-columnist en oprichter van vergelijkingssite Beleggingsmatch - een vraag over rendement bij beleggen.


Mijn geld levert op de spaarrekening niets op, daarom wil ik beleggen. Ik zie mooie rendementen voorbij komen, soms wel tot 8% gemiddeld over de laatste drie jaar. Hoe kan ik dit ook behalen?

Het is als (beginnende) belegger niet eenvoudig om je een weg te banen in de complexe beleggingswereld. Dat is niet vreemd - er zijn honderden beleggingsoplossingen waar je uit kunt kiezen en één ding hebben ze gemeen: volgens hun aanbieders zijn het stuk voor stuk 'de beste' oplossingen voor je geld en leveren ze een mooi rendement op. Maar wees als consument kritisch op rendementsprognoses en historische performance.

Lees ook: Ik wil gaan beleggen. Wat is het beste instapmoment?

Het verleden en de toekomst

Gerealiseerde rendementen geven een beeld van het succes van een beleggingsstrategie in het verleden. Maar helaas zeggen ze niets over de toekomst. Toch gebeurt het regelmatig dat beleggers worden verleid met hoge rendementen die in het verleden zijn behaald.

Het is belangrijk dat je kijkt naar de periode die hieraan ten grondslag ligt. Zo kan het net een aantal goede jaren zijn, of wordt een jaar zoals 2008 (kredietcrisis) niet meegenomen in de berekening.

Een gemiddeld rendement van 8% is een erg ambitieuze doelstelling. Bekijk de tabel hieronder om een idee te krijgen. In de tabel staan ter illustratie de risicoprofielen van een willekeurige vermogensbeheerder. In dit voorbeeld kan een verwacht bruto rendement van 8% alleen gerealiseerd worden in het zeer offensieve profiel, waarbij 100% in aandelen wordt belegd:

Risicoprofiel Zeer defensief Defensief Neutraal Offensief Zeer offensief
Verwacht rendement* 4% 5% 6% 7% 8%
% aandelen 0% 25% 50% 75% 100%
% obligaties 100% 75% 50% 25% 0%
* Dit zijn bruto rendementen. De kosten van het beleggen dienen hierop in mindering gebracht te worden om een nettorendement te berekenen.

Hoewel de samenstelling van de risicoprofielen verschilt per vermogensbeheerder, is bovenstaande tabel goed als voorbeeld te gebruiken. Vaak gebruiken professionele partijen historische rendementsgegevens om een verwachting uit te spreken over de toekomst. Dit is wel aan discussie onderhevig.

Doorgaans wordt er voor een aandelenbelegging een rendementsverwachting van zo'n zo'n 8% gehanteerd. Voor een obligatiebelegging is dit zo'n 4%. Afhankelijk van welk onderzoek je erbij pakt en de concrete belegging, kunnen deze verwachtingen afwijken.

Lees ook: Zonder inspanning veel rendement!

Partijen kunnen de verwachte rendementen ook weergeven op basis van toekomstige scenario's. In dat geval zijn de verwachte rendementen vaak conservatiever. Zo voorspelt Robeco voor de komende vijf jaar aanzienlijk lagere rendementen voor alle categorieën. Aandelen renderen de komende jaren maar 5,5%. Op staatsobligaties gaat Robeco uit van een negatief resultaat van -3% (zie rapport Expected returns 2016 -2020):


Bron: Robeco

Beide methodieken mogen gebruikt worden van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) (Leidraad, informatie ove risicoprofielen 2015), mits er voldoende toelichting is over de methode en de implicaties. In de regel kun je stellen dat zeer offensief belegd moet worden om een rendement van 8% te kunnen behalen. En dit blijft dan altijd een verwachting.

Lees ook: Meer rendement = meer risico. Altijd.

Risico en rendement gaan altijd samen

Het is belangrijk om je te realiseren dat je, om rendement te behalen, altijd een bepaald risico accepteert. Een hoger rendement gaat gepaard met een hoger risico. Je zult daarbij ook sterke schommelingen van je vermogen moeten accepteren. Tijdens de kredietcrisis waren verliezen van 30% tot 50% in een zeer offensief profiel geen uitzondering.

Een lange beleggingshorizon van minimaal tien tot vijftien jaar is daarnaast vaak een vereiste bij een zeer offensieve belegging. Afhankelijk van je situatie en voorkeuren zal een vermogensbeheerder een passend risicoprofiel adviseren. Zo weet je of je rendementsverwachting reëel is ten aanzien van je risicoacceptatie.

Staar je niet blind op alleen een hoog rendement, maar richt je op je plan. Uiteindelijk bepaalt je plan welk rendement je nodig hebt om je doelstelling te behalen. Als je doelstelling bijvoorbeeld is om meer rendement dan op een spaarrekening te behalen, dan zijn grote risico's wellicht overbodig. Laat je goed adviseren over wat er bij jouw situatie past.

Zelf aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›