IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ik wil een huis kopen met eigen geld. Zijn er nadelen?

In de rubriek Durf te vragen beantwoorden we jouw vragen over geldzaken. Wil je iets weten, zit je met een lastige kwestie? Schroom niet en mail 't naar iexgeld@iex.nl. En wie weet kom je het antwoord op jouw vraag binnenkort op de site tegen.


Ik heb een mooi bedrag op mijn spaarrekening staan en dat wil ik gebruiken om een huis te kopen. Ik zie voordelen, bijvoorbeeld dat ik relatief lage maandlasten krijg omdat ik geen hoge hypotheek nodig heb. Maar zijn er ook belangrijke nadelen waar ik rekening mee moet houden?

Een huis kopen met eigen geld heeft inderdaad voordelen. Je hebt bijvoorbeeld geen of een lagere hypotheek nodig, afhankelijk van het bedrag dat je zelf in het huis stopt.

Bovendien is het risico dat je woning onder water komt te staan kleiner (je huis staat onder water als de openstaande hypotheek hoger is dan de woningwaarde). En het bedrag wordt niet meer belast met vermogensrendementsheffing (1,2% over vermogen boven 24.347 euro).

Lees ook: Het is geen gek idee om spaargeld in een tweede woning te stoppen

Woning kopen met eigen geld: nadelen

Maar er zijn ook nadelen:

  • Hoe meer geld je zelf inlegt, hoe lager je aftrekposten worden. Zo betaal je minder hypotheekrente en dus kun je minder geld van je inkomen aftrekken bij je belastingaangifte.

  • Geld dat je gebruikt voor de aanschaf van een woning, kun je niet meer gebruiken voor iets anders. Het geld zit letterlijk vast in stenen en er kunnen situaties komen waarbij het erg onwenselijk is om minder vrij besteedbaar geld te hebben (denk aan onverwachte grote uitgaven).

  • Het kan zijn dat de overwaarde op je woning groter wordt. Verkoop je je huis en wil je een andere woning kopen, dan krijg je te maken met de bijleenregeling waarbij je de overwaarde moet gebruiken voor de aanschaf van dat huis.

Of ze een (grote) rol gaan spelen - en of er nog extra aandachtspunten om de hoek komen kijken - hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Het is goed om dat met een (hypotheek)adviseur te bespreken.

Lees ook: Tussentijds aflossen op je hypotheek is niet altijd verstandig

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Hoeveel eigen geld moet je in je nieuwe woning steken?

Soms moet je enorm veel geld meebrengen, soms niet. Wij leggen uit hoe h... Lees verder ›