IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 tips om het jaar financieel goed door te komen

De kosten voor levensonderhoud lopen nog steeds op en dat maakt het des te belangrijker om je inkomsten en uitgaven goed in de gaten te houden. Hoe houd je in 2024 je financiën goed op orde? Vermogensbeheerder Vanguard geeft 5 tips. 

1. Houd een buffer aan

Om de klap van eventuele onvoorziene kosten of financiële tegenslagen op te vangen, is het slim om een buffer te hebben. Vanguard geeft als vuistregel om een halve maand aan uitgaven op een bankrekening te hebben staan. Dit voorkomt dat je in de problemen komt als bijvoorbeeld de auto stuk gaat.

Lees ook: Een buffer voor tegenslagen: hoeveel heb ik nodig?

Daarnaast adviseert de vermogensbeheerder om geld opzij te leggen waarmee je drie tot zes maanden vooruit kunt. Mocht je onverhoopt je baan kwijtraken, dan kun je nog enkele maanden op de buffer leven. 

2. Spaar automatisch

Lukt het je niet om iedere maand wat geld opzij te leggen en heeft dat vooral te maken met een gebrek aan discipline? Dan kun je overwegen om iedere maand geld via een automatische incasso naar je spaarrekening over te maken. Vanguard geeft als tip mee om het bedrag dat je kwijt kunt, ook direct na storting van je salaris over te maken. Zo kom je niet aan het einde van de maand in de verleiding om toch nog wat onnodige boodschappen te doen als je wat geld overhoudt.  

3. Maak een overzicht van de inkomsten en uitgaven

Door een begroting te maken krijg je beter inzicht in je inkomsten en uitgaven. Op deze manier krijg je ook beter inzichtelijk welke kosten echt nodig zijn en welke niet. Is een abonnement bij drie verschillende streamingdiensten nog wel nodig of kun je ook met één uit de voeten? 

4. Overweeg je geld te beleggen

Houd je aan het einde van de maand meer geld over, dan kun je naast sparen er ook voor kiezen het geld te beleggen. Maak een overzicht van je financiële doelen om erachter te komen welke beleggingen het beste bij die doelen passen.

Ook kleine bedragen die je investeert hebben invloed en hoe langer de looptijd van een belegging is, hoe meer je opbouwt. “Maandelijks 50 euro per maand extra beleggen kan na twintig jaar meer dan 20.000 euro extra opleveren”, aldus Vanguard. 

5. Kijk naar je beleggingskosten

Aandelen kopen, verkopen en ze aanhouden, kost geld. De schoorsteen van je broker moet immers ook roken. Maar de kosten kunnen ook de pan uit rijzen. Vergelijk dus brokers met elkaar en bekijk welke kosten zij vragen voor onder meer het uitvoeren van transacties. Dit voorkomt dat hoge kosten van je rendement afsnoepen. 

Lees ook: Buffer nodig? 7 tips om het geld bij elkaar te krijgen

Gerelateerde Tools