IEXGeld

Dossiers

Profiel

Warren Buffett verslaan? Ga voor saai

Beeld: iStock

Warren Buffett heeft zich natuurlijk bewezen als een van de beste beleggers ter wereld en het is niet gemakkelijk om hem te overtreffen. Toch duiken er af en toe verhalen op van beleggers die het nóg beter doen. Zo deed de AdvisorShares Focused Equity ETF van fondsbeheerder Eddy Elfenbein het in de afgelopen vijf jaar beduidend beter dan Buffetts Berkshire Hathaway. Zijn geheim? “Ga voor zo saai mogelijk”.

Aan het begin van elk jaar, bepaalt Elfenbein zijn kooplijst met 25 aandelen. De aandelen worden in een mandje gebundeld, waarna de fondsbeheerder er vervolgens het hele jaar niet meer aan zit.

Met deze strategie wist Elfenbein niet alleen Buffetts Berkshire Hathaway te overtreffen, maar ook de groeigeoriënteerde ETF’s van Cathie Woods ARK. In de afgelopen vijf jaar bedroeg het rendement op de AdvisorShares Focused Equity ETF maar liefst 110%, tegen een rendement van 74% van Buffetts investeringsvehikel en 45% voor het ARK Innovation Fund. 

In de podcast The Compound and Friends legt Elfenbein uit dat hij de kooplijst sinds 2006 ieder jaar publiceert. In 2016 bracht hij zijn eigen ETF uit, na een toenemende behoefte van volgers om met hem mee te beleggen. 

Maximaal vijf wisselingen per jaar

Ieder jaar bepaalt Elfenbein of het nodig is om aanpassingen te doen aan de ETF. Hij heeft daarbij als regel dat er maximaal vijf namen in of uit het mandje mogen. Verder wordt er door de fondsbeheerder niet gehandeld. 

Lees ook: Hoe kies ik het beste beleggingsfonds?

“Toen ik twintig jaar geleden begon met beleggen, wilde ik beleggers laten zien dat je goede resultaten kunt bereiken door gewoon op je handen te blijven zitten”, zo vertelt hij in de podcast. “Het is niet nodig om veel te handelen. Het is ook niet nodig om de bekende groeiaandelen in je portefeuille te hebben. Bouw gewoonweg een saaie portefeuille op, houd je daaraan vast met een ijzeren discipline en je zult het goed doen.”

De ETF heeft momenteel circa 300 miljoen dollar onder beheer. Het gaat om een gelijkgewogen indextracker: elk aandeel heeft een weging van circa 4% in het mandje. Gemiddeld wordt een aandeel vijf jaar lang aangehouden. 

Kooplijst

Dit jaar bestaat het kooplijstje uit namen als Abbott Laboratories, chocoladefabrikant Hershey, kredietbureau Moody’s, liftenbouwer Otis en Thermo Fisher. Veel namen zijn al lange tijd onderdeel van de lijst. 

Iedere keer als Elfenbein een aandeel uitzoekt, vraagt hij zichzelf af of hij zich er comfortabel bij voelt om het voor minstens vijf jaar in de portefeuille te hebben. “Die vraag verandert je mentaliteit en vormt je mening over hoe je werkelijk over een aandeel denkt.”

Over een periode van achttien jaar tekende de ETF van Elfenbein een rendement op van 573%. Dat is hoger dan de winst van de S&P 500 over dezelfde periode, van 447%. “Ik probeer zo lui mogelijk te zijn, dat is het doel", aldus Elfenbein.

Lees ook: Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?