IEXGeld

Dossiers

Profiel

Het gevaar van te weinig spreiding

Beeld: iStock

Je hebt vast gehoord dat spreiden cruciaal is voor een gezonde aandelenportefeuille, maar wat wordt hier precies mee bedoeld?

'Spreiden is risico mijden', zo luidt een bekende beurswijsheid. Een beleggingsportefeuille met slechts een handvol aandelen of aandelen uit slechts één specifieke sector, brengt meer risico's met zich mee dan een breed gespreide portefeuille. Want stel dat je volledig in techaandelen belegt en de hele sector met tegenslagen kampt, dan worden je beleggingen onevenredig hard geraakt.

Het probleem met te weinig diversificatie

Door te weinig spreiding aan te brengen, kun je gigantische verliezen lijden. Zo had de technologiesector het vorig jaar zwaar te verduren. Beleggers die toen volledig belegd waren in techaandelen, werden hier harder door geraakt dan beleggers die hun beleggingen over verschillende sectoren hadden verdeeld.

Lees ook: Je portefeuille herbalanceren: een must

Stel dat je het begin van 2022 voor €5.000 volledig in tech-aandelen had belegd, dan was daar aan het einde van het jaar misschien nog de helft van over. Maar bij een goed gespreide portefeuille zou dat misschien wel €4.000 zijn geweest, omdat je ook een deel in bijvoorbeeld aandelen van banken, levensmiddelenfabrikanten en autofabrikanten in je portefeuille had. Niet alle sectoren bewegen immers dezelfde kant op.

Hoe bouw je een gebalanceerde portefeuille op? 

Er zijn verschillende manieren om goed te diversifiëren. Ten eerste kun je aandelen kopen uit verschillende sectoren, waardoor je wat minder kwetsbaar bent voor het sentiment van een specifieke marktsegment. In principe zou 25 verschillende aandelen uit verschillende landen en sectoren voldoende diversificatie moeten bieden.

Een andere, goedkopere optie is om een brede ETF te kopen; bijvoorbeeld op de S&P 500 of de MSCI World-index, waardoor je met één enkele transactie volledig gespreid bent. Het is natuurlijk altijd mogelijk om daarnaast nog een sector-ETF te kopen als je positief bent over de vooruitzichten van een bepaald marktsegment. Hierop kun je mogelijk wat extra rendement behalen, maar omdat je daarnaast nog een breed gespreide ETF hebt, is je portefeuille niet erg kwetsbaar.

Check ook: 7 tips om optimaal te spreiden als belegger

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›