IEXGeld

Dossiers

Profiel

Cryptodip lijkt voorbij: hoe nu verder met de bitcoin?

Beeld: iStock

De cryptowinter lijkt voorbij nadat de bitcoinkoers kortstondig door het belangrijke weerstandsniveau van $30.000 brak. Sinds de jaarwisseling is de koers al met ruim 80% opgelopen. Waar gaat het heen met de bitcoin? 

De huidige koersstijging trekt veel bekijks, zo ziet analist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets, vooral bij beleggers die last hebben van fear of missing out. Velen proberen nog op de trein te springen, ondanks dat de koers al flink opgelopen is. “Desondanks is het moment aangebroken voor strategische beleggers om eens te kijken naar cryptovaluta, aangezien de weg vrij is voor de bitcoin om verder te stijgen”, aldus Aslam. “De recente opleving is nog maar het begin.”

Stijging door bankencrisis

Volgens onderzoeksbureau Finbold is de opleving van de bitcoin in 2023 te danken aan verschillende factoren, maar bovenal aan de recente bankencrisis. “Door de chaos in de bankensector, zagen beleggers de cryptomarkt als een aantrekkelijk alternatief op de traditionele gecentraliseerde monetaire systemen”, aldus analisten van Finbold.

Aslam merkte op dat het idee van de dollar als reservemunt onder druk staat en dat veel beleggers kijken naar alternatieve munten om onder meer olie en andere grondstoffen in te verhandelen. Rusland, Saudi-Arabië, China en Iran zijn slechts een handjevol landen die het vertrouwen in de dollar hebben verloren, zo stelde Aslam, en dit maakt bitcoin volgens de analist aantrekkelijker. “Het zal lange tijd duren voordat overheden handel met bitcoin mogelijk maken, maar in de tussentijd blijft het de beste keuze”, aldus de analist. 

Check ook: Bitcoin of ethereum: wat is de beste munt om te kopen?

Aslam stelde dat de bitcoin zich goed staande houdt en dat het iedere klap goed opvangt. “Bedenk bijvoorbeeld dat de opleving van de bitcoin plaatsvindt in een periode waarin autoriteiten wereldwijd zich kritisch hebben geuit over de cryptosector.”  

Desondanks vindt Aslam de huidige benadering van de cryptomarkt door beleidsmakers wereldwijd gunstig voor de bitcoin, aangezien institutionele beleggers beter weten waar zij aan toe zijn. 

Wel onzekerheden

De analist erkent dat er de nodige onzekerheden zijn met betrekking tot het verdere koersverloop van cryptomunten. “Het belangrijkste is dat de koers verder oploopt vanaf de huidige niveaus, zonder momentum te verliezen. Het is logisch dat er wat winstneming plaats zal vinden, maar gezien het momentum is de kans groot dat de huidige koersstijging aanhoudt.”

Aslam ziet de 50.000 dollargrens als het belangrijkste weerstandsniveau. “Maar eerst moet de koers nog oudere grenzen over, waaronder de kaap van 40.000 dollar.” Op het moment van schrijven noteert de bitcoin $29.927.

Lees ook: Crypto-portefeuille opbouwen? 7 tips om te spreiden

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›