IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bitcoin of ethereum: wat is de beste munt om te kopen?

De koersen van bitcoin en ethereum schommelen rond een all-time high. Maar welke van deze twee heeft nu de beste kaarten?

Er zijn inmiddels duizenden cryptovaluta's in omloop. De meeste munten leiden een kwijnend bestaan, maar bitcoin en ethereum zijn gevestigde namen.

Bitcoin en ether, de munt van het ethereum-netwerk, worden vaak in één adem genoemd, omdat het de bekendste cryptomunten zijn en beide zijn gebaseerd op blockchaintechnologie. Hierbij worden transacties van geld of documenten cryptografisch versleuteld en vastgelegd op meerdere computers die met elkaar zijn verbonden: de blockchain.

Maar daar houdt elke gelijkenis wel zo'n beetje mee op. Wat zijn de belangrijkste verschillen?

De munten zijn met een verschillend doel opgezet

Ethereum is met een heel ander doel opgezet dan bitcoin. De blockchain van bitcoin is vooral opgezet om transacties in bitcoins op te laten uitvoeren. Ethereum is opgezet als netwerk waarop applicaties kunnen worden gebouwd en transacties in geld of documenten kunnen plaatsvinden. Partijen die van het netwerk gebruik maken, betalen in ether.

Behalve ether zijn er ook veel andere cryptomunten op het ethereumnetwerk gelanceerd. Ether is dus meer een infrastructuurmunt. Het ethereumplatform kan tussenpersonen in de financiële wereld, zoals notarissen, brokers en beurzen, overbodig maken.

Bitcoin is schaars, ether niet

Een ander onderscheid tussen beide munten is schaarste. Van bitcoin kan slechts een beperkt aantal worden geproduceerd: maximaal 21 miljoen. Die grens komt al aardig in zicht, want er zijn al 18,6 miljoen bitcoins in omloop: bijna 90% van het totale aantal munten dat gemaakt kan worden.

Vanwege die schaarste wordt de bitcoin door veel beleggers gebruikt als waardeopslag. De munt wordt om die reden ook wel het digitale goud genoemd. Een groot verschil met goud is wel dat van goud nieuwe vindplekken kunnen worden ontdekt, terwijl de bitcoinproductie technisch is begrensd.

Lees ook: Cryptobeleggen als bescherming tegen inflatie?

Schaarste speelt bij ethereum niet: er is geen limiet aan het aantal ethers dat kan worden geproduceerd.

Ethereum is meer in ontwikkeling

Ethereum maakt gebruik van een meer geavanceerde technologie en heeft meer mogelijkheden. Het platform is ook meer in ontwikkeling. Er staan voor Ethereum 263 softwarepakketen op ontwikkelplatform Github, en voor Bitcoin slechts 4.

Bitcoin is groter en bekender

Bitcoin is de grote broer van ethereum. Het is de oudste cryptomunt ter wereld. Wie er vroeg bij was (juli 2010) kon bitcoin kopen voor 8 cent per stuk. Je 100 euro was dan nu ruim 80 miljoen.

Lees ook: Waarom bitcoin vrijwel waardeloos kan worden

De bitcoin is inmiddels goed voor een marktkapitalisatie (koers vermenigvuldigd met het aantal munten dat in omloop is) van meer dan 1 biljoen dollar, de helft van de totale marktkapitalisatie van de wereldwijde cryptomarkt.

Ether, dat zes jaar later zijn marktdebuut maakte, volgt op gepaste afstand met een marktkapitalisatie van ruim 400 miljard dollar. De koers van deze munt is sinds de start omhoog gespoten van bijna 3 dollar naar ruim 3.700 dollar.

Met bitcoin kun je ook in de reële wereld betalen. El Salvador is het eerste land ter wereld dat de cryptomunt naast de Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel heeft ingevoerd.

Welke moet ik nu kopen?

Met beide munten kun je inspelen op de opmars van blockchaintechologie. Maar elke munt heeft wel eigen karakteristieken. Als je op zoek bent naar een belegging als waardeopslag, dan heeft bitcoin betere kaarten dan ether, vanwege de schaarste. Zoek je een munt met veel technologische toepassingen, dan kun je beter inzetten op ether.

Wees er wel op beducht dat beide munten een grillig koersverloop kennen. Je kunt er grote bedragen mee winnen, maar ook fors op verliezen. Beleg er daarom alleen in met geld dat je kunt missen en houd de blootstelling aan crypto's beperkt.

Lees ook: Deze 8 tips helpen je om veilig te beleggen in crypto's

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›