IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huis kopen? Let op de ouderdomsclausule

Beeld: iStock

Sta je op het punt je huis te verkopen, dan kun je overwegen een ouderdomsclause op te laten nemen in het koopcontract. Wanneer doe je dat en wat zijn de voordelen daarvan? En waar moet je juist als koper rekening mee houden als je een dergelijke clause voorbij ziet komen?

Wil je een wat ouder huis in de verkoop zetten, dan is een ouderdomsclausule het overwegen waard. Zo’n clausule geeft aan dat het huis al wat jaren meegaat en dat de bouwkwaliteit lager ligt dan bij nieuwe woningen. Meestal gaat het hier om huizen van 50 jaar of ouder, maar het komt volgens experts steeds vaker voor dat ook huizen tussen de 20 en 40 jaar oud zo’n clausule meekrijgen.

Beperking aansprakelijkheid

Door deze clausule op te nemen in het koopcontract en het overdrachtscontract, kun je als verkoper je aansprakelijkheid beperken als er zich na de verkoop verborgen gebreken voordoen.

Check ook: Fors besparen op je hypotheek? 5 tips

Uiteraard neemt dit niet alle aansprakelijkheid weg: als verkoper kun je nog steeds aansprakelijk worden gesteld, als er gebreken zijn die al bij jou bekend waren ten tijde van de verkoop. Je bent als verkoper immers verplicht om bestaande problemen te melden. 

Kies je ervoor geen ouderdomsclausule op te nemen in de koopovereenkomst, dan ben je verplicht een huis op te leveren dat geschikt is voor normaal gebruik. Blijkt dat niet het geval, dan kun je een flinke schadeclaim tegemoet zien, al wordt de term ‘normaal gebruik’ juridisch gezien nog wel eens anders uitgelegd.  

Wat je als koper moet weten

Als koper moet je je beseffen dat je bij de aanschaf van een ouder huis meer risico’s loopt op gebreken. Dat ligt voor de hand. Bedenk echter ook dat gebreken die niet direct een gevolg zijn van ouderdom, ook voor jou rekening kunnen komen op basis van de ouderdomsclausule. Denk aan allerlei verbouwings- of renovatiewerkzaamheden waarvan de kwaliteit te wensen over laat. Kortom: met een ouderdomsclausule wordt het beduidend moeilijker om verkopers aan te spreken op verborgen gebreken.

Bouwtechnische keuring

Om te voorkomen dat je achteraf met verrassingen te maken krijgt, kun je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren of met een aankoopmakelaar door de woning lopen. Vooral bij huizen met een ouderdomsclausule is een keuring eigenlijk een must.

Check ook: Welke verbouwingen verhogen de waarde van je huis?

Maar als koper kun je de ouderdomsclausule ook niet accepteren of er op zijn minst voor zorgen dat de clausule wordt beperkt. Zo kun je eisen dat in de omschrijving van de clausule staat dat alleen expliciet genoemde gebreken voor het risico van de koper komen, denk aan gebreken aan het dak of de riolering.

Gezien er geen standaard opzet bestaat voor een clausule, is het extra belangrijk om de clausule goed te lezen en te bespreken. Kom je er toch niet helemaal uit over wie bepaalde risico’s moet dragen? Probeer dan de risico’s mee te nemen in het bod dat je op het huis doet. 

Als er toch gebreken zijn

Heb je de sleutels van je nieuwe woning ontvangen en kom je gebreken tegen die niet vallen onder de ouderdomsclausule? Ga dan in gesprek met de verkoper om tot een oplossing te komen. Lopen de gesprekken op niets uit, dan kun je een aangetekende brief naar de verkoper sturen om een oplossing te eisen. Stichting Achmea Bijstand heeft een voorbeeldbrief opgesteld die je kunt gebruiken. 

Het is dus belangrijk dat je weet wat je koopt. Daarom doe je er goed aan om de staat van de woning goed te onderzoeken, bijvoorbeeld aan de hand van een bouwkundige keuring, nog voordat je het koopcontract tekent. Zo voorkom je nare verrassingen. 

Lees ook: Verhuizen? Je hypotheek meenemen kan voordelig uitpakken

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›