IEXGeld

Dossiers

Profiel

Welke verbouwingen verhogen de waarde van je huis?

Een nieuwe keuken, uitbouw of splinternieuwe gietvloer verhoogt de waarde van je huis. Toch verdien je de kosten lang niet altijd terug. Welke verbouwingen leveren het meeste rendement op?

Een verbouwing zorgt vaak voor extra wooncomfort. Maar of je de kosten er bij verkoop van je huis ook uithaalt, is de vraag. Veel huizenbezitters rekenen zich rijk. Welke verbouwingen verdien je meestal wel terug? En op welke leg je het meest toe?

Wat kost een verbouwing?

Een verbouwing kan behoorlijk in de papieren lopen. Wat je precies kwijt bent, hangt af van wat er zoal moet gebeuren, welke werkzaamheden je uitbesteedt aan de vakman, de materiaalkeuze en de kosten voor een vergunning.

Op de website van de Vereniging Eigen Huis kun je een indicatie krijgen van de kosten van de meest voorkomende verbouwingen, zoals het plaatsen van een uitbouw, dakkapel of nieuwe keuken. Hier moet je nog zo'n 5% bij op tellen, voor onvoorziene kosten. Zeker bij oudere huizen, kun je nog weleens op verrassingen stuiten.

Deze verbouwingen verdien je (grotendeels) terug

Het is natuurlijk fijn als je de kosten later weer terugverdient bij de verkoop van je huis. Maar of dit ook gebeurt, hangt af van het type verbouwing.

1. Aanpakken achterstallig onderhoud

Wie denkt geld te besparen door de boel de boel te laten, krijgt later de rekening gepresenteerd. Als de kozijnen gaan rotten omdat ze jarenlang geen lik verf meer hebben gezien, zijn de reparatiekosten een stuk hoger dan wanneer je de schilderbeurt op tijd had ingepland.

Lees ook: Omgaan met dubbele lasten bij nieuwbouw

Bovendien is het lastig om een koper te vinden voor een woning met een parketvloer vol krassen, afgebladderde verf, scheuren in de muur en vochtplekken. Een investering in achterstallig onderhoud verdien je dan ook vrijwel altijd terug.

2. Isolatie van je huis

Zeker nu de energieprijzen de pan uit rijzen, is het financieel aantrekkelijk om je huis goed te isoleren. Je energieverbruik neemt er immers door af en daardoor slinkt je energierekening.

Welke maatregelen je kunt nemen en wat de terugverdientijd hiervan is, hangt af van het bouwjaar van je huis, het aantal vierkante meters, woningtype en je energieverbruik.

Spouwmuurisolatie (voor oudere woningen) levert het meest op. Deze kosten heb je meestal in zo'n drie jaar terugverdiend. Ook dak- en vloerisolatie is een slimme keuze: deze investering heb je er vaak al binnen zes jaar uit. Voer je de werkzaamheden zelf uit, dan gaat het nóg sneller.

Vervanging van enkel glas door HR++ of triple glas hebben een jaar of tien nodig om te renderen. Dubbel glas vervangen door een meer energiezuinige variant zet weinig zoden aan de dijk.

Check ook: Energienota schiet omhoog: 7 slimme tips om kosten te besparen

Een goed geïsoleerd huis zorgt ook voor meer wooncomfort, is beter voor het milieu en maakt je huis couranter als je het later wil verkopen.

3. Zonnepanelen

Ook de aanleg van zonnepanelen is financieel aantrekkelijk. Zelfs als de salderingsregeling vanaf volgend jaar wordt afgebouwd (wat overigens nog niet 100% zeker is) en je dus steeds minder opgewekte stroom mag wegstrepen tegen de stroom die je afneemt, verdien je de panelen binnen acht jaar terug. Zo'n set kost circa € 4.500 en na 25 jaar heb je zo'n € 11.000 bespaard, zo heeft Milieu Centraal becijferd.

De BTW op zonnepanelen kun je overigens terugvragen. Vanaf 1 januari 2023 wil het kabinet de BTW verlagen van 21% naar 0%. Dit zorgt voor minder financiële rompslomp.

4. Verbouwingen die woonruimte toevoegen

Ook verbouwingen die extra woonruimte creëren verhogen de waarde van je huis. Denk bijvoorbeeld aan een dakkapel, serre of een vaste trap naar zolder, waardoor de bovenste verdieping alsnog bewoonbaar wordt.

Bouw je je huis uit en heb je al een kleine stadstuin, houd er dan wel rekening mee dat tuinliefhebbers dit als een minpunt kunnen zien.

Op deze verbouwingen leg je meestal toe: Keuken, badkamer en tuin

Er zijn ook verbouwingen die relatief weinig waarde toevoegen. Dit geldt vooral voor smaakgevoelige ingrepen.

Jij vindt die zwarte designkeuken misschien prachtig, maar misschien valt de toekomstige bewoner juist voor een klassieke landelijke keuken of frisse witte kleuren. En terwijl jij zweert bij een stoomoven of Amerikaanse koelkast met ijsblokjesmachine, haalt een potentiële koper daar misschien zijn schouders over op. Zelfs de kosten voor het vervangen van een nogal gedateerde keuken verdien je zelden terug, omdat veel kopers graag hun eigen stempel op de keuken willen drukken.

Voor badkamers geldt dezelfde systematiek. De kleur van de tegels en de indeling van de badkamer is nogal smaakgebonden. Niet elke koper zit te wachten op een bad of een regendouche.

Als je bij de aanschaf van een keuken of badkamer toch wat van de kosten terug wil zien, kies dan bij voorkeur voor een neutrale uitstraling.

En wat te denken van de tuin? De een wil graag zoveel mogelijk tegels, terwijl de ander een voorkeur heeft voor veel planten en gras.

Dit betekent niet dat er wat mis is met een make-over van je keuken, badkamer en tuin. Maar bedenk wel dat je dit vooral doet voor jezelf en niet voor de toekomstige bewoner.

Lees ook: Huizen 20% duurder: zó verzilver je de overwaarde

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›