IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit waren de grote winnaars en verliezers van 2022

Welke aandelen schoten afgelopen jaar de lucht in en welke vonden juist de weg omlaag? eToro maakte een mooi overzicht. 

Uit een analyse van broker eToro blijkt dat in Europa en de VS vooral aandelen gerelateerd aan de olie- en gassector sterk presteerden, terwijl ook beleggingen in elektriciteit en defensie afgelopen jaar flinke rendementen opleverden. 

Grootste winsten in Shanghai

Maar de echte parels waren volgens eToro te vinden buiten de Europese en Amerikaanse beurzen om, namelijk in Shanghai. De broker zag dat de koersen van fietsenmaker Zhongli en metaalhandelaar Yantai Yuancheng explodeerden, met winsten van meer dan 200%. eToro merkte wel op dat dit relatief kleine bedrijven zijn, met een beurswaarde van respectievelijk 1,1 en 0,5 miljard dollar. 

Onder de wat bekendere namen vielen afgelopen jaar vooral Occidental Petroleum en Constellation Energy op. Deze aandelen uit de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 stegen met respectievelijk 121% en 116%.

Ook in de AEX vonden we een grote stijger, namelijk Shell, met een koerswinst van 31%. eToro wees daarmee op het grote verschil in winst tussen Amerikaanse en Europese energiebedrijven. 

Grootste verliezers

In 2022 waren er echter ook veel verliezers. Vooral aandelen gerelateerd aan de sectoren technologie, e-commerce en vastgoed kregen op de beurs stevige klappen te verwerken. Technologie ging wereldwijd in de uitverkoop na grote stijgingen in 2021. E-commercebedrijven voelden de gevolgen van hogere kosten voor levensonderhoud, terwijl dalende vastgoedprijzen duidden op een naderende recessie, zo merkte eToro op. 

De broker zag de koersen van Generac, een Amerikaanse fabrikant van elektrische generatoren, en Align Technology, dat medische apparatuur maakt, tot 73% teruglopen. Ook Philips kreeg met een daling van 60% een forse klap te verwerken, vanwege problemen met zijn beademingsapparatuur, terwijl Just Eat Takeaway 53% inleverde. De maaltijdbezorger zag de resultaten sterk teruglopen na een succesvolle coronaperiode.

Lees ook: Pensioen laten beleggen of zelf beleggen?

“De lijst met winnaars en verliezers herinnert ons eraan dat achter het sombere gemiddelde verlies van 17% op de wereldwijde aandelenmarkten dit jaar duizenden individuele aandelen schuilgaan die zeer wisselend hebben gepresteerd”, aldus marktanalist Jean-Paul van Oudheusden van eToro. “Sommige bedrijven hebben grote winsten geboekt, terwijl andere het veel slechter hebben gedaan dan gemiddeld.”

Dit laat volgens de analist zien hoe belangrijk het is om als particuliere belegger te diversifiëren over verschillende sectoren. “Dus eerst nadenken over het economische klimaat en de wereldwijde trends voordat je beslissingen neemt over je beleggingsportefeuille”, adviseert Van Oudheusden. 

Conclusie

Samenvattend stelde de analist dat de grondstoffensector de enige beleggingscategorie is die steeg in 2022, waarbij vooral olieaandelen sterk presteerden. “Door de hoge winsten hebben ze de lage koers/winstverhouding gedurende het jaar vast weten te houden, terwijl de bedrijven consequent mooie dividenden uitkeerden.”

De teleurstellingen ziet eToro vooral terug bij de hoogvliegers in de technologie, omdat de groeistimulans van de pandemie afnam. Stijgende rentetarieven dit jaar brachten beleggers ertoe om hun beleggingen met hoge waarderingen te heroverwegen.

Check ook: Box 3-belasting gaat in 2023 nog verder omhoog voor beleggers

Gerelateerde Tools